Wykonanie
Od poprzednich bułeczek różnią się sposobem wykonania (te robi się szybciej) no i tym, że nie zawierają
mąki pszennej. W oryginalnym przepisie nazwano je
bułkami do hamburgerów. To już drugie
bułki, które piekę w tym celu i mimo, że właśnie tak je wykorzystałam, to nie jest jeszcze to, czego szukam...
Bułki są przepyszne, idealne na śniadanie. :)
![](/Data/Images/kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com\2014_slash_09_slash_orkiszowe-buki-drozdzowe/l/1059619211.JPG)
Składniki (na 6
bułek):380 g
mąki orkiszowej typ 700200 ml
mleka, ciepłego8 g świeżych
drożdżysól morska (szczypta)1 łyżka
ksylitolu1 łyżka
oleju kokosowego (rozpuszczonego)1
jajkosezam do posypania
bułekPrzygotowanie:
Drożdże rozetrzeć w misce z
ksylitolem przy pomocy palców. Kiedy
drożdże się rozpuszczą, dodać
mleko i
olej kokosowy oraz szczyptę
soli. Wymieszać, dodać
mąkę, zagniatać. Kiedy z ciasta powstanie jednolita masa, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.Po ok 20 minutach wyjąć ciasto, rozgazować (przy pomocy dłoni, można np. zrobić dziurki palcami).Z ciasta formować kulki, delikatnie je rozpłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą
bułkę posmarować
jajkiem roztrzepanym z łyżką
mleka, następnie posypać
sezamem.Piec na termoobiegu w temperaturze 170 stopni przez 15-20 minut (aż się zarumienią).
![](/Data/Images/kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com\2014_slash_09_slash_orkiszowe-buki-drozdzowe/l/878228359.JPG)