Wykonanie
Pyzy
drożdżowe, które dziś prezentuję są znane również pod nazwą "kluski na parze".Podawać można z sosem
myśliwskim .A już niebawem kolejna propozycja podania. :)
Składniki:2 szklanki
mąki orkiszowej typ 700 + trochę do posypania blatu3/4 szklanki letniego
mleka15g
drożdżyjajkołyżeczka
ksylitoluszczypta
soli morskiejPrzygotowanie:
Drożdże pokruszyć i wymieszać z
cukrem (
ksylitolem). Dodać 100ml
mleka (powinno
mieć ok 37'C) i 2 łyżeczki
mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 25-30 min.W misce połączyć resztę składników-
mąkę, pozostałą ilość
mleka,
jajko szczyptę
soli. Dodać
drożdże i ręką wyrobić ciasto.Następnie przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min.Ciasto nakładać łyżką na obsypany
mąką blat i formować kulki.Gotowe kulki gotować na parze ok 10 minut, podczas gotowania nie ściągać pokrywki, gdyż ciasto może opaść!