Wykonanie
Pozostaje w temacie:
pieczywo. Tym razem bulki. Bardzo proste i bardzo szybkie, w sam raz na niedzielna kolacje, gdy okazalo sie, ze jednak zabraklo
chleba ;) Rodzina polubila i chce jeszcze! Przepis stad: http://pracowniawypiekow.blogspot.com/
Na ok. 8 sztuk:1 małe
jajko (nie bralam)200 ml zimnego
mleka8 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
cukru50 g zimnego, pokrojonego w kostkę
masła340 g białej
mąki7 g
soli morskiejdo posypania: co kto lubiMąkę+sól+masło utrzeć ręką. W małej miseczce rozkruszyć
drożdże, wsypac do nich
cukier i 4 łyżki zimnego (!)
mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do
mąki. Powoli wlewać pozostałe
mleko, a na końcu lekko rozbełtane
jajko. Wyrobić rękoma.Jeśli jest zbyt luźne, dosypać trochę
mąki. Odstawić na 1,5 - 2 godz przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.Piekarnik nagrzać do temp 230 st C. Z ciasta formować małe bułeczki, układać je na dużej, wysmarowanej
oliwą blaszce, zostawiając 5 cm. odstępy m.dz bułeczkami. Bułeczki posmarować
mlekiem lub
jajkiem, posypać czym się lubi i wstawić do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 5-10 min.