Wykonanie
To ciasto na pizze,
bułki lub na chlebek pszenny zawsze się udaje. Pizza jest puszysta i chrupiąca tak jak i bułeczki. Naprawdę polecam. Podane składniki wystarczą na dużą blachę pizzy, taką jaka jest w zestawie każdego piekarnika. Za to
bułek wychodzi ok 7-9 sztuk.
400 g
mąki (w przypadku
bułek,
mąki możemy dodać nieco więcej)1 szklanka ciepłego
mleka40 g
drożdży40 ml
olejupłaska łyżeczka
soliDrożdże rozpuścić w ciepłym
mleku, dodać pozostałe składniki i wyrobić bardzo dokładnie. Im dłużej tym lepiej. Pozostawić ciasto na ok 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Potem wyrobić ciasto na
bułki lub rozwałkować na pizze i z znowu pozostawić do wyrośnięcia.
Bułki pieczemy ok. 20 minut w 170 C, a pizze 15 minut w 200 C.