Wykonanie
Pin It

Dziś na blogu zapraszam na błyskawiczną
sałatkę z
zielonymi szparagami, koktajlowymi
pomidorkami i przepiórczymi
jajkami.
Sałatka nie tylko ucieszy nasze podniebienie, ale również i oko. Na talerzu pojawi się nam iście wiosenna kompozycja kolorów. A na dodatek to bardzo zdrowa kompozycja.

Czas przygotowania: 30 minutProporcje dla 2 osóbSkładniki:1/2 pęczka
zielonych szparagów5 ugotowanych przepiórczych
jajek5
pomidorków koktajlowychlistki
rukoliolej kujawski ze smakiem
papryka ostra,
pomidory,
bazyliasól morskapieprz
Wykonanie:Ze
szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki.
Szparag dobrze wie, w którym miejscu powinien się złamać :-).Następnie
szparag algo gotujemy na parze, albo podsmażamy na rozgrzanym
oleju na patelni. Ich obróbka termiczna powinna trwać dosłownie 4 minuty, żeby warzywa pozostały chrupkie.
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na połówki,
pomidorki również kroimy na pół,
rukolę płuczemy.Na talerzu układamy listki
rukoli, kładziemy na nich
szparagi,
pomidorki i
jajka. Posypujemy
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem, polewamy
olejem kujawskim ze smakiem.