ßßß
Dziś na blogu zapraszam na błyskawiczną sałatkę z zielonymi szparagami, koktajlowymi pomidorkami i przepiórczymi jajkami. Sałatka nie tylko ucieszy nasze podniebienie, ale również i oko. Na talerzu pojawi się nam iście wiosenna kompozycja kolorów. A na dodatek to bardzo zdrowa kompozycja.
Czas przygotowania: 30 minutProporcje dla 2 osóbSkładniki:1/2 pęczka zielonych szparagów5 ugotowanych przepiórczych jajek5 pomidorków koktajlowychlistki rukoliolej kujawski ze smakiem papryka ostra, pomidory, bazyliasól morskapieprz
Wykonanie:Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag dobrze wie, w którym miejscu powinien się złamać :-).Następnie szparag algo gotujemy na parze, albo podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Ich obróbka termiczna powinna trwać dosłownie 4 minuty, żeby warzywa pozostały chrupkie.Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na połówki, pomidorki również kroimy na pół, rukolę płuczemy.Na talerzu układamy listki rukoli, kładziemy na nich szparagi, pomidorki i jajka. Posypujemy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, polewamy olejem kujawskim ze smakiem.