ßßß Cookit - przepis na Wiosenna sałatka z zielonymi szparagami

Wiosenna sałatka z zielonymi szparagami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś na blogu zapraszam na błyskawiczną sałatkę z zielonymi szparagami, koktajlowymi pomidorkami i przepiórczymi jajkami. Sałatka nie tylko ucieszy nasze podniebienie, ale również i oko. Na talerzu pojawi się nam iście wiosenna kompozycja kolorów. A na dodatek to bardzo zdrowa kompozycja.
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
1/2 pęczka zielonych szparagów
5 ugotowanych przepiórczych jajek
5 pomidorków koktajlowych
listki rukoli
olej kujawski ze smakiem papryka ostra, pomidory, bazylia
sól morska
pieprz
Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag dobrze wie, w którym miejscu powinien się złamać :-).
Następnie szparag algo gotujemy na parze, albo podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Ich obróbka termiczna powinna trwać dosłownie 4 minuty, żeby warzywa pozostały chrupkie.
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na połówki, pomidorki również kroimy na pół, rukolę płuczemy.
Na talerzu układamy listki rukoli, kładziemy na nich szparagi, pomidorki i jajka. Posypujemy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, polewamy olejem kujawskim ze smakiem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/06/wiosenna-salatka-z-zielonymi-szparagami.html