Wykonanie
Frittata to łatwa w przygotowaniu potrawa, nie wymaga tyle uwagi i umiejętności kucharskich co omlet ;) Jedząc jajecznicę czy omlety rodzina komentuje: a to za mało wysmażona, dla innych zbyt sucha, omlet za mało puszysty itp. W przypadku frittaty nie ma takich dyskusji, najprościej ujmując to jajeczny placek, nadziany tym co zostało wcześniej podsmażone na patelni. W zależności od upodobań mogą to być warzywa (jakiekolwiek nadające się do smażenia),
wędliny,
ziemniaki, czyli to na co mamy w danej chwili ochotę.Jeszcze jedną zaletą frittaty jest to, że równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Można ją zabrać do pracy jako drugie śniadanie, na piknik lub podać jako małe danie na imprezie.
Składniki na porcję dla 1 osoby:2
jajka eco8
zielonych szparagów (bardzo cienkie)1 cienka
dymka ze
szczypiorkiem1/2 czerwonej
papryczki chilli4
pomidorki koktajloweświeże listki
bazylii1/2-1 łyżeczka
masła klarowanego lub
olejuszczypta
soli i
pieprzu mielonego do smakuPrzygotowanie:
Szparagi umyć, odkroić główki, a łodygi drobno pokroić na plastry.
Dymkę również pokroić na plastry.
Papryczkę chilli drobno pokroić, można nie usuwać ziarenek, wtedy frittata będzie
bardziej pikantna.Na małej! patelni (używam patelni o średnicy 14 cm) rozgrzać
masło i krótko podsmażyć pokrojone
szparagi,
chilli i
dymkę.Po 4 minutach smażenia dodać główki
szparagów i smażyć jeszcze minutę.
Jajka roztrzepać w miseczce, dodać po szczypcie
soli i
pieprzu, a następnie wlać na patelnię.Wymieszać
jajka z warzywami i od tego momentu nie mieszać.Na wierzchu ułożyć pokrojone
pomidorki koktajlowe i listki
bazylii.Frittatę smaży się na bardzo wolnym ogniu, na patelni szczelnie przykrytej pokrywką. Smażenie trwa ok. 12-15 minut, do czasu, aż
jajka na wierzchu frittaty zetną się.Smacznego