ßßß

Składniki na porcję dla 1 osoby:2 jajka eco8 zielonych szparagów (bardzo cienkie)1 cienka dymka ze szczypiorkiem1/2 czerwonej papryczki chilli4 pomidorki koktajloweświeże listki bazylii1/2-1 łyżeczka masła klarowanego lub olejuszczypta soli i pieprzu mielonego do smakuPrzygotowanie:Szparagi umyć, odkroić główki, a łodygi drobno pokroić na plastry. Dymkę również pokroić na plastry. Papryczkę chilli drobno pokroić, można nie usuwać ziarenek, wtedy frittata będzie bardziej pikantna.Na małej! patelni (używam patelni o średnicy 14 cm) rozgrzać masło i krótko podsmażyć pokrojone szparagi, chilli i dymkę.Po 4 minutach smażenia dodać główki szparagów i smażyć jeszcze minutę.Jajka roztrzepać w miseczce, dodać po szczypcie soli i pieprzu, a następnie wlać na patelnię.Wymieszać jajka z warzywami i od tego momentu nie mieszać.Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe i listki bazylii.Frittatę smaży się na bardzo wolnym ogniu, na patelni szczelnie przykrytej pokrywką. Smażenie trwa ok. 12-15 minut, do czasu, aż jajka na wierzchu frittaty zetną się.Smacznego