Wykonanie
Całkiem niedawno dzieliłam się z
wami przepisem na frittatę z
porem. Danie okazało się na tyle smaczne, że zapragnęłam dalszych eksperymentów. Tym razem przygotowałam wersję z
ziemniakami,
pomidorem i
cukinią. Jest to sprawdzone połączenie, które również tym razem zdało egzamin.Frittata świetnie sprawdzi się na obiad, jeśli mamy mało czasu, a chcemy zjeść coś smacznego i sycącego.Składniki na 3 porcje:4 średnie
ziemniaki1/3
cukinii4
pomidory5
jajeksólpieprzpapryka ostra i słodkakilka listków
bazyliikilka listków
oreganopół szklanki
startego sera żółtegołyżka
olejuZiemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości pół centymetra. Gotujemy je w osolonej wodzie, krócej niż zwykle.
Ziemniaki nie powinny być miękkie, jedynie lekko podgotowane.Obraną
cukinię i
pomidory kroimy w plastry.
Jajka rozbełtujemy, dodajemy do nich
sól,
pieprz,
papryki, posiekaną
bazylie i
oregano. Całość dokładnie mieszamy.Przykrywę naczynia żaroodpornego smarujemy
olejem. Układamy na niej
ziemniaki,
cukinię pomidory. Całość zalewamy rozbełtanym
jajkiem z
przyprawami i posypujemy
serem.Frittatę zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut, w temperaturze 180C.Smacznego:)