ßßß Cookit - przepis na Frittata z pomidorem

Frittata z pomidorem

nazwa

Wykonanie

Całkiem niedawno dzieliłam się z wami przepisem na frittatę z porem. Danie okazało się na tyle smaczne, że zapragnęłam dalszych eksperymentów. Tym razem przygotowałam wersję z ziemniakami, pomidorem i cukinią. Jest to sprawdzone połączenie, które również tym razem zdało egzamin.
Frittata świetnie sprawdzi się na obiad, jeśli mamy mało czasu, a chcemy zjeść coś smacznego i sycącego.
Składniki na 3 porcje:
4 średnie ziemniaki
1/3 cukinii
4 pomidory
5 jajek
sól
pieprz
papryka ostra i słodka
kilka listków bazylii
kilka listków oregano
pół szklanki startego sera żółtego
łyżka oleju
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości pół centymetra. Gotujemy je w osolonej wodzie, krócej niż zwykle. Ziemniaki nie powinny być miękkie, jedynie lekko podgotowane.
Obraną cukinię i pomidory kroimy w plastry.
Jajka rozbełtujemy, dodajemy do nich sól, pieprz, papryki, posiekaną bazylie i oregano. Całość dokładnie mieszamy.
Przykrywę naczynia żaroodpornego smarujemy olejem. Układamy na niej ziemniaki, cukinię pomidory. Całość zalewamy rozbełtanym jajkiem z przyprawami i posypujemy serem.
Frittatę zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut, w temperaturze 180C.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/08/frittata-z-pomidorem.html