Wykonanie
Pin It

Dziś na blogu całkiem szybki pomysł na niedzielny obiad. Lubię takie przepisy, szczególnie teraz gdy pogoda za oknem sprzyja spacerom i nie za bardzo mamy ochotę spędzać zbyt wiele czasu przy garach . Do
kurczaka wykorzystałam ugotowany wcześniej
ryż.



Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:1
pierś z kurczaka1
cebula1/2 małej
papryczki chili5
pieczarek1
marchewka200 g mrożonego
groszku1 duże
jajko1 szklanka ugotowanego
ryżuok 1/2 łyżeczki
kurkumyolej do smażenia




Wykonanie:Na rozgrzanym
oleju na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę i drobno posiekaną
papryczkę chili. Gdy
cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w słupki
marchewkę i w plasterki
pieczarki. Chwilę przesmażamy i dodajemy mrożony
groszek. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy, aż
groszek będzie miękki.Równocześnie na drugiej patelni smażymy pokrojone w kostkę i oprószone
solą i
pieprzem piersi kurczaka. Gdy
mięso będzie złociste dodajemy je do przesmażonych warzyw, dodajemy
ryż i
kurkumę. Wszystko razem smażymy przez kilka minut. Na koniec solimy i
pieprzymy do smaku.W kubeczku lub w misce rozkłócamy
jajko i delikatnie je solimy. Na rozgrzaną patelnię na której smażyliśmy
mięso wlewamy
jajko i smażymy omlet. Gdy omlet będzie gotowy zwijamy go w rulon i kroimy w cienkie paseczki.
Ryż z
kurczakiem wykładamy na talerz i dodajemy pokrojony omlet.
