Wykonanie
Pin It

Dziś na blogu relacja z warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Kuchnię Lidla pod smakowitym tytułem "Korrida smaków".


17 kwietnia na zaproszenie Lidla miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych Korrida smaku, gdzie tematem przewodnim była kuchnia iberyjska, czyli smaki Hiszpanii i Portugalii. Smakowite warsztaty poprowadził sam szef Karol Okrasa. Warsztaty odbyły się w warszawskim studio Cook up .Na stołach czekały na nas hiszpańskie i portugalskie przekąski dostępne podczas tematycznego tygodnia w sklepach Lidl.



Do tej
pory nie miałam okazji poznać Karola Okrasy osobiście, znałam go tylko z telewizji i jego programów kulinarnych. "Na żywo" Karol okazał się być równie sympatyczny i bezpośredni, jak na małym ekranie. Dzielił się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem kulinarnym. Warsztaty były bardzo interesujące, a dla mnie dodatkowo były smakowitym wspomnieniem z czasów kiedy mieszkałam w Hiszpanii.




W trakcie warsztatów zostaliśmy podzieleni na 3 grupy, każda z grup przygotowała 3 różne dania. Grupa w której się znalazłam przygotowała,
między innymi, tradycyjne danie hiszpańskie, czyli paellę. Znalazł się w niej
kurczak,
kalmary,
małże i
krewetki i...
groszek cukrowy.





Jako przystawkę zrobiliśmy
sałatkę z
szynką Serrano,
melonem,
arbuzem świeżym
serkiem Burgos i
rukolą. A wszystko zostało skropione
winegretem przygotowanym na bazie
oliwy z oliwek i
winnego octu sherry.

Następną potrawą było danie z kuchni portugalskiej, czyli zapiekanka warzywna z
dorszem i
owocami morza.


Miło było pogotować po hiszpańsku z mistrzem kuchni, odbyć kulinarną podróż na Półwysep Iberyjski, a przy okazji spotkać się z zaprzyjaźnionymi blogerami kulinarnymi z całej Polski.Bardzo serdecznie dziękuję organizatorom za zaproszenie i za wspaniałą organizację smakowitych warsztatów



Część zdjęć dzięki uprzejmości Organizatora warsztatów.