ßßß Cookit - przepis na Sałatka Karola

Sałatka Karola

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na prawdziwą ucztę smaków, sałatkę jaką przygotowałam na warsztatach Lidla, pod czujnym okiem Karola Okrasy. Sałatka jest tak pyszna, że muszę się nią z Wami podzielić. Smaki które w niej występują są bardzo różne i przenikają się wzajemnie tworząc coś wspaniałego.
Ja jestem nią zachwycona i zresztą moim chłopakom też bardzo zasmakowała. Ale coś jeszcze napisze bliżej o składnikach. Ser burgos jest typowym serem świeżym produkowanym z mleka krowiego lub owczego, bądź mieszanki tych obu mlek. Możecie go znaleść jeszcze w tym tygodniu w Lidlu, bo trwa tydzień hiszpańsko-portugalski. Natomiast szynka Pata Negra (do kupienia też w Lidlu) to szynka produkowana z czarnej świni, która jest karmiona żołędziami, dojrzewa na powietrzu przez czas około 20 miesięcy, w specjalnych komorach. Szynka ma lekko orzechowy posmak.
Sałatkę podałam na talerzyku z kolekcji New Hollis Gold Porcelana Bogucice .
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- połowa melona
- ćwiartka arbuza
- szynka Pata Negra - opakowanie
- ser burgos - dwa kubeczki
- mała szalotka
- 2 łyżki oliwy
- mała łyżeczka octu sherry (lub pół jak ktoś woli łagodniejsze smaki)
- kilka listków świeżej mięty
Wykonanie:
Przygotowujemy dressing - oliwę mieszamy z octem sherry i wkładamy posiekaną w piórka szalotkę, mieszamy i odstawiamy na później.
Melona obieramy ze skóry, kroimy na pół i wydrążamy z pestek, kroimy na kawałki - ja pokroiłam na grubsze plaserki. Układamy na 3 talerzyki. Arbuza kroimy na większą kostkę, oczywiście bez skóry i układamy na talerzach pomiędzy melonem. Ser wyciągamy z kubeczków i kroimy go w dowolne plastry lub kostkę i układamy na melonie. Szynkę rwiemy na kawałki i zwijamy w ruloniki, układamy na talerzach w dowolnym miejscu, posypujemy wszystko posiekaną miętą i polewamy dressingiem z szalotką.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/04/saatka-karola.html