Wykonanie

Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na prawdziwą ucztę smaków,
sałatkę jaką przygotowałam na warsztatach Lidla, pod czujnym
okiem Karola Okrasy.
Sałatka jest tak pyszna, że muszę się nią z
Wami podzielić. Smaki które w niej występują są bardzo różne i przenikają się wzajemnie tworząc coś wspaniałego.Ja jestem nią zachwycona i zresztą moim chłopakom też bardzo zasmakowała. Ale coś jeszcze napisze bliżej o składnikach.
Ser burgos jest typowym
serem świeżym produkowanym z
mleka krowiego lub owczego, bądź mieszanki tych obu
mlek. Możecie go znaleść jeszcze w tym tygodniu w Lidlu, bo trwa tydzień hiszpańsko-portugalski. Natomiast
szynka Pata Negra (do kupienia też w Lidlu) to
szynka produkowana z czarnej
świni, która jest karmiona
żołędziami, dojrzewa na powietrzu przez czas około 20 miesięcy, w specjalnych komorach.
Szynka ma lekko
orzechowy posmak.
Sałatkę podałam na talerzyku z kolekcji New Hollis Gold Porcelana Bogucice .Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- połowa
melona- ćwiartka
arbuza-
szynka Pata Negra - opakowanie-
ser burgos - dwa kubeczki- mała
szalotka- 2 łyżki
oliwy- mała łyżeczka
octu sherry (lub pół jak ktoś woli łagodniejsze smaki)- kilka listków świeżej
miętyWykonanie:Przygotowujemy dressing -
oliwę mieszamy z
octem sherry i wkładamy posiekaną w piórka
szalotkę, mieszamy i odstawiamy na później.
Melona obieramy ze skóry, kroimy na pół i wydrążamy z pestek, kroimy na kawałki - ja pokroiłam na grubsze plaserki. Układamy na 3 talerzyki.
Arbuza kroimy na większą kostkę, oczywiście bez skóry i układamy na talerzach pomiędzy
melonem.
Ser wyciągamy z kubeczków i kroimy go w dowolne plastry lub kostkę i układamy na
melonie.
Szynkę rwiemy na kawałki i zwijamy w ruloniki, układamy na talerzach w dowolnym miejscu, posypujemy wszystko posiekaną
miętą i polewamy dressingiem z
szalotką.

