ßßß
Krucha tarta z delikatnym kremem waniliowym i świeżymi truskawkami to idealny deser, który małymi kroczkami przybliża do nas lato. W sumie przygotowuje się ją szybko i prosto. Oczywiście do tarty możemy użyć innych świeżych owoców.
Tarta z waniliowym kremem i truskawkamiCzas przygotowania: 80 minutProporcje dla 5 osób, forma o wymiarach 36 13 cmSkładnikiKruche ciasto:125 g maki pszennejszczypta soli1 żółtko75 g zimnego masła30 g cukru pudruew. 1 łyżka gęstej śmietany lub zimnej wody6 żółtek125 g cukru pudru40 g mąki pszennej500 ml mleka1 laska waniliiDodatkowo:truskawki



Wykonanie:Masło kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera i zagniatamy ciasto. Możemy to też zrobić ręcznie w misce. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.Teraz możemy przygotować krem.Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego 2/3 cukru, rozkrojoną laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia.W międzyczasie żółtka ubijamy na puszysta masę razem z pozostałym cukrem. Wrzące mleko przelewamy delikatnie do ubitych żółtek cały czas dokładnie mieszając. Potem całą masę przelewamy znowu do garnka, stawiamy na małym ogniu i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa będzie odpowiednio gęsta. Trwa to około 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, raz na jakiś czas mieszając.Formę do tarty (36 x 13 cm) natłuszczamy, ciasto wałkujemy na rozmiar tarty, pamiętając, aby ciasta starczyło również do wywinięcia rantu formy. Ciasto nakłuwamy widelcem, wysypujemy na nie fasolę lub ceramiczne kulki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, po tym czasie usuwamy kulki i dopiekamy ciasto kolejne 10-15 minut, aż będzie złociste. Ciasto odstawimy do przestygnięcia.Z kremu wyjmujemy laskę wanilii. Na zimne ciasto wykładamy zimny krem, a na wierzchu układamy pokrojone truskawki.