Wykonanie
Krucha
tarta z delikatnym kremem
waniliowym i świeżymi
truskawkami to idealny deser, który małymi kroczkami przybliża do nas lato. W
sumie przygotowuje się ją szybko i prosto. Oczywiście do tarty możemy użyć innych świeżych
owoców.
Tarta z
waniliowym kremem i
truskawkamiCzas przygotowania: 80 minutProporcje dla 5 osób, forma o wymiarach 36 13 cmSkładnikiKruche ciasto:125 g
maki pszennejszczypta
soli1
żółtko75 g zimnego
masła30 g
cukru pudruew. 1 łyżka gęstej
śmietany lub zimnej
wody6
żółtek125 g
cukru pudru40 g
mąki pszennej500 ml
mleka1
laska waniliiDodatkowo:
truskawkiWykonanie:
Masło kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera i zagniatamy ciasto. Możemy to też zrobić ręcznie w misce. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.Teraz możemy przygotować krem.
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego 2/3
cukru, rozkrojoną
laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia.W międzyczasie
żółtka ubijamy na puszysta masę razem z pozostałym
cukrem. Wrzące
mleko przelewamy delikatnie do ubitych
żółtek cały czas dokładnie mieszając.
Potem całą masę przelewamy znowu do garnka, stawiamy na małym ogniu i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa będzie odpowiednio gęsta. Trwa to około 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, raz na jakiś czas mieszając.Formę do tarty (36 x 13 cm) natłuszczamy, ciasto wałkujemy na rozmiar tarty, pamiętając, aby ciasta starczyło również do wywinięcia rantu formy. Ciasto nakłuwamy widelcem, wysypujemy na nie
fasolę lub ceramiczne kulki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, po tym czasie usuwamy kulki i dopiekamy ciasto kolejne 10-15 minut, aż będzie złociste. Ciasto odstawimy do przestygnięcia.Z kremu wyjmujemy
laskę wanilii. Na zimne ciasto wykładamy zimny krem, a na wierzchu układamy pokrojone
truskawki.