ßßß Cookit - przepis na Prosta pomarańczowa babka

Prosta pomarańczowa babka

nazwa

Wykonanie

Pin It
Wielkanoc tuż tuż... Zapraszam więc na kolejny świąteczny przepis. Dziś będzie na słodko, tym razem jest to baba cytrusowa, czyli ucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Na blogu znajdziecie też inne baby:
Babka cytrynowa z polewą czekoladową
Babka majonezowa
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę o średnicy 22 , 5 cm
Składniki:
2,5 szklanki maki pszennej
szczypta soli
1 1/3 szklanki cukru
225 g masła
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji pomarańczowej
sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
skórka otarta z 1 dużej dobrze umytej pomarańczy
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
ok. 2 łyżek soku z cytryny
żółty barwnik spożywczy
Wykonanie:
Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po wrzuceniu każdej sztuki.
Gdy jajka dobrze się połączą dodajemy skórkę i esencję.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy połowę mąki, wlewamy sok i miksujemy, następnie dodajemy drugą połowę mąki i ponownie miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy przez około 45 minut bez termoobiegu.
Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy przez 10 minut, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Gdy babka całkowicie wystygnie szykujemy lukier.
W miseczce ucieramy cukier z sokiem cytrynowym, na koniec dodajemy kropelkę barwnika. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i polewamy nim babkę.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/03/prosta-pomaranczowa-babka.html