Wykonanie
Pin It

Wielkanoc tuż tuż... Zapraszam więc na kolejny świąteczny przepis. Dziś będzie na słodko, tym razem jest to baba cytrusowa, czyli ucierana babka pomarańczowa z
cytrynowym lukrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą
mieć temperaturę pokojową.Na blogu znajdziecie też inne baby:Babka cytrynowa z
polewą czekoladowąBabka majonezowa


Czas przygotowania: 60 minutProporcje na formę o średnicy 22 , 5 cmSkładniki:2,5 szklanki
maki pszennejszczypta
soli1 1/3 szklanki
cukru225 g
masła4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka esencji pomarańczowejsok wyciśnięty z 1 dużej
pomarańczyskórka otarta z 1 dużej dobrze umytej
pomarańczyLukier:1/2 szklanki
cukru pudruok. 2 łyżek
soku z cytrynyżółty barwnik spożywczy
Wykonanie:Składniki ciasta powinny
mieć temperaturę pokojową.W misce ucieramy
masło z
cukrem na puszystą masę,
cukier powinien się całkowicie rozpuścić.Następnie dodajemy po jednym
jajku, dokładnie miksując po wrzuceniu każdej sztuki.Gdy
jajka dobrze się połączą dodajemy skórkę i esencję.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy połowę
mąki, wlewamy sok i miksujemy, następnie dodajemy drugą połowę
mąki i ponownie miksujemy.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy
tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy przez około 45 minut bez termoobiegu.Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy przez 10 minut, przy lekko uchylonych drzwiczkach.Gdy babka całkowicie wystygnie szykujemy
lukier.W miseczce ucieramy
cukier z
sokiem cytrynowym, na koniec dodajemy kropelkę barwnika. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i polewamy nim babkę.
