ßßß
Wielkanoc tuż tuż... Zapraszam więc na kolejny świąteczny przepis. Dziś będzie na słodko, tym razem jest to baba cytrusowa, czyli ucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.Na blogu znajdziecie też inne baby:Babka cytrynowa z polewą czekoladowąBabka majonezowa
Czas przygotowania: 60 minutProporcje na formę o średnicy 22 , 5 cmSkładniki:2,5 szklanki maki pszennejszczypta soli1 1/3 szklanki cukru225 g masła4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka esencji pomarańczowejsok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczyskórka otarta z 1 dużej dobrze umytej pomarańczyLukier:1/2 szklanki cukru pudruok. 2 łyżek soku z cytrynyżółty barwnik spożywczy
Wykonanie:Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić.Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po wrzuceniu każdej sztuki.Gdy jajka dobrze się połączą dodajemy skórkę i esencję.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy połowę mąki, wlewamy sok i miksujemy, następnie dodajemy drugą połowę mąki i ponownie miksujemy.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy przez około 45 minut bez termoobiegu.Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy przez 10 minut, przy lekko uchylonych drzwiczkach.Gdy babka całkowicie wystygnie szykujemy lukier.W miseczce ucieramy cukier z sokiem cytrynowym, na koniec dodajemy kropelkę barwnika. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i polewamy nim babkę.