Wykonanie
Pin It

Dzisiaj zapraszam na ciężki, wilgotny, prawdziwie zimowy chlebek
bananowy z dodatkiem
pure z pieczonej dyni. Mnie najbardziej smakuje taki jeszcze ciut letni, idealny ze szklanką
mleka. Jest bardzo łatwy do przygotowania. Po upieczeniu pozwólmy mu chwilę przestygnąć w foremce,
potem już można go studzić na kratce,


Czas przygotowania: 75 minutProporcje na keksówkę o dł. 23 cmSkładniki:200 g
pure z pieczonej dyni1 dojrzały
banan2 łyżki
miodu200 g
maki pszennej 5501 łyżeczka
sody1/2 łyżeczka
proszku do pieczenia150 g
brązowego cukru120 g
oleju2
jajka50 g
czekoladycukier puder do posypania

Wykonanie:
Banana rozgniatamy widelcem.
Czekoladę drobno kroimy. Do miski wrzucamy
jajka, rozkłócamy je widelcem, dodajemy
pure z dyni,
banana, przesianą
mąkę wraz z
sodą i
proszkiem do pieczenia,
cukier,
olej i posiekaną
czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Keksówkę o długości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy około godziny.Studzimy na kratce.Gdy ciasto wystygnie posypujemy je
cukrem pudrem.