ßßß Cookit - przepis na Chlebek bananowo-dyniowy

Chlebek bananowo-dyniowy

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dzisiaj zapraszam na ciężki, wilgotny, prawdziwie zimowy chlebek bananowy z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Mnie najbardziej smakuje taki jeszcze ciut letni, idealny ze szklanką mleka. Jest bardzo łatwy do przygotowania. Po upieczeniu pozwólmy mu chwilę przestygnąć w foremce, potem już można go studzić na kratce,
Czas przygotowania: 75 minut
Proporcje na keksówkę o dł. 23 cm
Składniki:
200 g pure z pieczonej dyni
1 dojrzały banan
2 łyżki miodu
200 g maki pszennej 550
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g brązowego cukru
120 g oleju
2 jajka
50 g czekolady
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Banana rozgniatamy widelcem. Czekoladę drobno kroimy. Do miski wrzucamy jajka, rozkłócamy je widelcem, dodajemy pure z dyni, banana, przesianą mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia, cukier, olej i posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Keksówkę o długości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy około godziny.
Studzimy na kratce.
Gdy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/01/chlebek-bananowo-dyniowy.html