Wykonanie
Pin It

Dziś wracam do Waszego ulubionego działu, czyli do
wędlin domowych. To one własnie cieszą się największą popularnością na blogu.
Póki co, nie będzie zbyt dietetycznie, ale w końcu mamy karnawał, więc możemy zaszaleć. Bohaterem wpisu jest
boczek, wydaje mi się, że w najbardziej klasycznym wydaniu, czyli pieczony w ziołach. Jeśli będziecie chcieli go zawinąć tak jak ja w roladę, to trzeba wybrać cienki i w miarę długi kawałek
mięsa, żeby dał się zrolować.


Czas przygotowania: 10-14 godzinSkładniki:1000-1200 g
boczku wieprzowego ze skórą5 ząbków
czosnku2 łyżki
majeranku1 łyżeczka
papryki1 łyżeczka mielonego
kminku1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki cząbru
sól morskasiatka wędliniarska


Wykonanie:
Czosnek obieramy, kroimy ząbki na pół lub na ćwiartki.
Zioła mieszamy w miseczce.
Mięso płuczemy, wycieramy do sucha. Od strony skóry nacinamy je delikatnie w kratkę.
Boczek solimy i nacieramy
ziołami.
Ostrym czubkiem noża robimy w nacięcia (od wewnętrznej strony) i wpychamy w nie kawałki
czosnku.
Mięso rolujemy skórą do zewnątrz i wkładamy do siatki.
Boczek wkładamy do szklanego naczynia, w którym będzie pieczony i odstawiamy w chłodne miejsce na 8-12 godzin.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy do niego
boczek w przykrytym naczyniu i pieczemy przez 80 minut.
Mięso odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Tłuszcz i
galaretkę, która zostanie w naczyniu możemy wykorzystać na przykład do bigosu.