ßßß Cookit - przepis na Pieczony boczek w ziołach

Pieczony boczek w ziołach

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś wracam do Waszego ulubionego działu, czyli do wędlin domowych. To one własnie cieszą się największą popularnością na blogu. Póki co, nie będzie zbyt dietetycznie, ale w końcu mamy karnawał, więc możemy zaszaleć. Bohaterem wpisu jest boczek, wydaje mi się, że w najbardziej klasycznym wydaniu, czyli pieczony w ziołach. Jeśli będziecie chcieli go zawinąć tak jak ja w roladę, to trzeba wybrać cienki i w miarę długi kawałek mięsa, żeby dał się zrolować.
Czas przygotowania: 10-14 godzin
Składniki:
1000-1200 g boczku wieprzowego ze skórą
5 ząbków czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki cząbru
sól morska
siatka wędliniarska
Wykonanie:
Czosnek obieramy, kroimy ząbki na pół lub na ćwiartki. Zioła mieszamy w miseczce. Mięso płuczemy, wycieramy do sucha. Od strony skóry nacinamy je delikatnie w kratkę. Boczek solimy i nacieramy ziołami. Ostrym czubkiem noża robimy w nacięcia (od wewnętrznej strony) i wpychamy w nie kawałki czosnku. Mięso rolujemy skórą do zewnątrz i wkładamy do siatki. Boczek wkładamy do szklanego naczynia, w którym będzie pieczony i odstawiamy w chłodne miejsce na 8-12 godzin.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy do niego boczek w przykrytym naczyniu i pieczemy przez 80 minut. Mięso odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Tłuszcz i galaretkę, która zostanie w naczyniu możemy wykorzystać na przykład do bigosu.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/12/pieczony-boczek-w-zioach.html