Wykonanie
Boczek rolowany, odpowiednio zapeklowany i pieczony w niskiej temperaturze, to wymarzona domowa
wędlina. Przygotowany z tego przepisu wychodzi naprawdę bardzo aromatyczny, miękki i soczysty. Doskonały zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. A przy tym bardzo prosty w przygotowaniu, gotowy bardzo dobrze się kroi, świetnie smakuje i wygląda na kanapkach.Polecam :)Składniki- 1.2 kg
boczku surowego bez skóry ( długi, cienki, niezbyt tłusty płat )Zalewa- 40 g
soli peklowej- 1 łyżeczka
cukru,- 0.5 łyżeczki
soli morskiej- 1 łyżeczka
czosnku mielongo- 1 łyżeczka
papryki wędzonej mielonej- 1 łyżeczka
papryki ostrej mielonej- 0.5 łyżeczki
pieprzu mielonego- 1 łyżeczka
majeranku- 1 łyżeczka
kminku mielonego- 2 litry
wodyDo natarcia- 2 łyżki
papryki czerwonej mielonej- 2 łyżki
czosnku mielonego- 2 łyżki
majeranku- 2 łyżki
kminku mielonegoDodatkowosiatka wędliniarska, lub sznurek bawełnianyWykonanie
Boczek myję i ewentualnie wycinam jakieś niedoskonałościPrzygotowuję zalewę : w dwóch litrach
wody rozpuszczam
sól peklową,
cukier i resztę przypraw.
Mięso umieszczam w dużym, najlepiej szklanym naczyniu z pokrywką, zalewam zalewą ,powinno być całkiem przykryte zalewą, jeśli nie jest trzeba go codziennie obracać. Odstawiam w chłodne miejsce ( najlepiej do lodówki ) na 4-5 dni.Po tym czasie
mięso wyjmuję z zalewy, płuczę pod zimną bieżącą
wodą, osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków. Zawijam ściśle wnętrzem do środka, przekładam do siatki wędliniarskiej lub z powodu jej braku obwiązuję sznurkiem bawełnianym, na kształt zgrabnej rolady.Roladę nacieram
czosnkiem,
papryką,
majerankiem i
kminkiem mielonym. Przekładam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni celsjusza i piekę 1,5 - 2 godziny z termoobiegiem. Kiedy
boczek jest miękki w dotyku i sprężysty, a tłuszcz powstały z jego wytopienia jest przejrzysty,
boczek jest gotowy. Po upieczeniu zostawiam
boczek w zamkniętym piekarniku do czasu aż całkiem wystygnie. Następnie owijam folią aluminiową i przekładam do lodówki.Smacznego :)