Wykonanie
Pin It

Święta minęły, a teraz powoli zaczynamy szykować się do sylwestrowej nocy i karnawałowych szaleństw. Dzisiaj więc podrzucam Wam pomysł na przekąskę, czyli
szpinakowy farsz zawinięty w delikatne
ciasto filo, która doskonale sprawdzi się jako jeden ze składników imprezowego domówkowego menu. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.



Czas przygotowania: 90 minutProporcje na 49 pierożkówSkładniki:1 opakowanie
ciasta filo450 g
mrożonego szpinaku150 g
białego sera100 g
fetysólpieprz1 łyżeczka
gałki muszkatołowej1 łyżeczka suszonego
czosnkumleko do smarowania
czarnuszka do posypania






Wykonanie:Zamrożony
szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy go na małym ogniu. Gdy się rozmrozi odlewamy nadmiar
wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wkruszamy do niego
biały ser,
fetę i dodajemy
przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy,Ciasto delikatnie wyjmujemy z opakowania. Trzeba pamiętać, że jest ono bardzo delikatne i szybko wysycha, dlatego zaraz po wyjęciu z opakowania warto je przykryć wilgotną ściereczką.Ciasto ( 7 płatów jeden na drugim) układamy na blacie i kroimy na 7 równych części. na brzegu jednego paska układamy farsz. Cały płat smarujemy
mlekiem, dzięki temu pierożek lepiej się nam sklei. Pierożki składamy w równoramienny trójkąt (tak jak na zdjęciach powyżej) pilnując, aby ciasto zawsze było wilgotne. Zwinięty pierożek również smarujemy
mlekiem i posypujemy
czarnuszka.Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, bez termoobiegu.
