ßßß
Parę dni temu pojawił się na blogu przepis na kluski śląskie . A skoro są kluski śląskie, to nie może zabraknąć przecież gulaszu z gęstym sosem, który wypełni kluskowe dziurki . Tym razem będzie to najprostszy gulasz wieprzowy, bez żadnych udziwnień czy zbędnych dodatków. Taki jaki robiła moja babcia, z mięsem smażonym na smalcu i zagęszczany mąką. Jest idealny właśnie do klusek śląskich czy kopytek . A do tego surówka z kapusty i od razu cofam się wspomnieniami kilkadziesiąt lat wstecz...
Proporcje dla 6 osóbCzas przygotowania: 60 minutSkładniki:1000 g wieprzowiny od szynki2 cebule1 marchewkakilka suszonych grzybków3 łyżki śmietany 18%2 łyżki mąki pszennej2 listki laurowe5 kulek ziela angielskiegosólpieprzsmalec do smażenia
Wykonanie:Godzinę przed przygotowaniem gulaszu grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Mięso kroimy w kostkę o wymiarach mnie więcej 2 x 2 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę a marchewkę w plasterki.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy na nim porcjami mięso do lekkiego zbrązowienia. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie duszone i przykrywamy, żeby nie wystygło. Następnie podsmażamy także cebulę, również ją wkładamy do garnka. Mięso w garnku zalewamy gorącą wodą, tak aby przykrywała mięso z 2 centymetrowym zapasem. Możemy też wykorzystać wodę z grzybów. Dodajemy marchewkę, grzyby i przyprawy. Dusimy na małym ogniu około 30 minut.W miseczce mieszamy mąkę i śmietanę z odrobiną zimnej wody. Gdy powstanie nam jednolita masa hartujemy ją 2-3 łyżkami sosu, w którym dusiło się mięso. Wszystko wlewamy do mięsa i mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.