Wykonanie
Pin It
Parę dni temu pojawił się na blogu przepis na kluski śląskie . A skoro są kluski śląskie, to nie może zabraknąć przecież gulaszu z gęstym sosem, który wypełni kluskowe dziurki . Tym razem będzie to najprostszy gulasz wieprzowy, bez żadnych udziwnień czy zbędnych dodatków. Taki jaki robiła moja babcia, z
mięsem smażonym na
smalcu i zagęszczany
mąką. Jest idealny właśnie do klusek śląskich czy kopytek . A do tego surówka z
kapusty i od razu cofam się wspomnieniami kilkadziesiąt lat wstecz...
Proporcje dla 6 osóbCzas przygotowania: 60 minutSkładniki:1000 g
wieprzowiny od
szynki2
cebule1
marchewkakilka
suszonych grzybków3 łyżki
śmietany 18%2 łyżki
mąki pszennej2
listki laurowe5 kulek
ziela angielskiegosólpieprzsmalec do smażenia
Wykonanie:Godzinę przed przygotowaniem gulaszu
grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy zimną
wodą.
Mięso kroimy w kostkę o wymiarach mnie więcej 2 x 2 cm.
Cebulę kroimy w drobną kostkę a
marchewkę w plasterki.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy na nim porcjami
mięso do lekkiego zbrązowienia.
Mięso przekładamy do garnka w którym będzie duszone i przykrywamy, żeby nie wystygło. Następnie podsmażamy także
cebulę, również ją wkładamy do garnka.
Mięso w garnku zalewamy gorącą
wodą, tak aby przykrywała
mięso z 2 centymetrowym zapasem. Możemy też wykorzystać
wodę z
grzybów. Dodajemy
marchewkę,
grzyby i
przyprawy. Dusimy na małym ogniu około 30 minut.W miseczce mieszamy
mąkę i
śmietanę z odrobiną zimnej
wody. Gdy powstanie nam jednolita masa hartujemy ją 2-3 łyżkami sosu, w którym dusiło się
mięso. Wszystko wlewamy do
mięsa i mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.