Wykonanie
Przepis na bardzo szybki i aromatyczny gulasz. Dominujący smak
grzybów nadaje całości wyjątkowy smak.Idealny obiad na zabiegane popołudnie, nie wymaga dużych przygotować ani wielkiego poświęcenia czasu.
Składniki:1/2 kg
mięsa wieprzowego (u mnie
łopatka)2 duże
cebule70 g
suszonych grzybów (podgrzybki i
prawdziwki)1 duża
marchewsól,
pieprz1
liść laurowy2-3 ziarna
ziela angielskiegomasło do smażenia
Grzyby zalać 700 ml wrzącej
wody, przykryć i odstawić na około 30 minut.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w sporą kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Posolić i zeszklić na
maśle.
Grzyby odcedzić (
wody z
grzybów nie wylewać!! będzie potrzebna do duszenia). Dodać je do
cebuli.
Marchew obrać i pokroić na cienkie talarki. Dodać do
grzybów i
cebuli. Całość smażyć przez 2-3 minuty co jakiś czas mieszając, można dodać trochę
masła, żeby się nic nie przypaliło.Doprawić
solą i
pieprzem. Wrzucić usmażone
mięso i zalać
wodą z
grzybów. Dodać
liść laurowy i
ziele angielskie. Dusić ok. 25-30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Doprawić ewentualnie do smaku.Można zabielić
śmietanką, ja tego nie robiłam.Podawać na dowolny sposób, z
chlebem,
ryżem lub innymi dodatkami.Smacznego!