Wykonanie
Pin It

Dziś kolejna wersja włoskich gnocchi, tym razem na kolorowo. Zostało mi trochę
pure z pieczonych
buraków i skoro można zrobić zielone kluseczki, to
czemu nie zrobić różowych ? Wprawdzie moje córki już dawno wyrosły z lalek Barbie i różowego kolory na ubraniach, ale gnocchi zjadły chętnie. Podałam je z sosem
śmietanowym.Natomiast gdyby Wam różowy kolor nie przypadł zbytnio do gustu, to polecam zielone gnocchi lub klasyczne .

Czas przygotowania: 30 minutSkładniki na 3-4 porcjeSkładniki:500 g ugotowanych starych
ziemniakówok. 200 g
mąki pszennej1
jajkoszczypta
soli2 łyżki
pure z pieczonych
buraków
Wykonanie:Gorące
ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.W dużym garnku gotujemy
wodę z dodatkiem łyżeczki
soli.Na blat lub stolnicę wysypujemy
mąkę, dodajemy
ziemniaki,
pure z
buraków (
pure powinno być gęste, w innym wypadku trzeba dodać więcej
mąki),
jajko i
sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy
mąką.Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie kroimy go na 2 cm kawałki. Formujemy kluseczki i na każdej widelcem delikatnie odciskamy wzorek.Od razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu, aż gnocchi wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową i od razu podajemy.Jeśli nie zjemy od razu wszystkich klusek skrapiamy je delikatnie
oliwą, żeby się nie posklejały.