ßßß Cookit - przepis na Buraczane gnocchi

Buraczane gnocchi

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś kolejna wersja włoskich gnocchi, tym razem na kolorowo. Zostało mi trochę pure z pieczonych buraków i skoro można zrobić zielone kluseczki, to czemu nie zrobić różowych ? Wprawdzie moje córki już dawno wyrosły z lalek Barbie i różowego kolory na ubraniach, ale gnocchi zjadły chętnie. Podałam je z sosem śmietanowym.
Natomiast gdyby Wam różowy kolor nie przypadł zbytnio do gustu, to polecam zielone gnocchi lub klasyczne .
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na 3-4 porcje
Składniki:
500 g ugotowanych starych ziemniaków
ok. 200 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki pure z pieczonych buraków
Wykonanie:
Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli.
Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, pure z buraków (pure powinno być gęste, w innym wypadku trzeba dodać więcej mąki), jajko i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką.
Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie kroimy go na 2 cm kawałki. Formujemy kluseczki i na każdej widelcem delikatnie odciskamy wzorek.
Od razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu, aż gnocchi wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową i od razu podajemy.
Jeśli nie zjemy od razu wszystkich klusek skrapiamy je delikatnie oliwą, żeby się nie posklejały.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/09/buraczane-gnocchi.html