Wykonanie

Do upieczenia
chleba według tego przepisu podchodziłam już na Boże Narodzenie, ale zrobiło mi się krucho z czasem, więc postanowiłam to odłożyć na później. Teraz, przeglądając przepisy z których chciałabym stworzyć moje wielkanocne menu znowu wpadł mi w ręce ten
rozmarynowy chlebek i tym razem postanowiłam go wypróbować. Polecam go na świąteczne śniadanie, będzie idealnym i oryginalnym dodatkiem do
wędlin, jaj i wszelkiego rodzaju
sosów.Inspiracja Kucharnia z moimi małymi zmianami.

Składniki:1 szklanka
mleka5 łyżek
masła, pokrojonego na małe kawałki1/4 szklanki
miodu2 łyżeczki
rozmarynustarta skórka z 1
cytryny2
jajka1/4 szklanki ciepłej
wody20 g świeżych
drożdży3/4 łyżeczki
soli1 szklanka
suszonej żurawiny4 szklanki
mąki pszennejDodatkowo1 łyżeczka
cukrumleko


Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 15 minut, aż pojawi się piana.W niewielkim garnuszku podgrzewamy
mleko z
masłem,
miodem,
rozmarynem i
skórką cytrynową, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.Do miski wbijamy
jajka, wlewamy przestygnięte
mleko z
masłem, dodajemy
sól. Miksujemy dodając po szklance
mąki, aż do momentu kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski i nie stanie się gładkie. Wtedy dodajemy
żurawinę i wyrabiamy, aż ciasto się z nią całkowicie połączy. Następnie ciasto formujemy w kulę i umieszczamy w natłuszczonej misce, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto musimy odgazować, uformować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (u mnie 30 cm). Ponownie odstawiamy je na minimum 60 minut do wyrośnięcia i podwojenia swojej objętości.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wierzch ciasta malujemy
mlekiem i posypujemy
cukrem. Pieczemy około 45 minut, po upieczeniu studzimy na kratce.