ßßß Cookit - przepis na Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami i brokułami

Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami i brokułami

nazwa

Wykonanie

Jak już pisałam poprzednio na blogu, w naszym domu uwielbiamy makaron ! No, może tylko małżonek troszkę się wyłamuje... Oczywiście większość przepisów się powtarza, ale raz na jakiś czas lubię urozmaicić makaronowe menu i wymyślić coś nowego. Tak też zrobiłam teraz, przy okazji degustowania nowego makaronu Malma. Robiłam już wcześniej pupleciki w sosie z pieczonych pomidorów, teraz przyszła więc pora na zmianę koloru sosu na biały, czyli sos śmietanowy z pulpecikami i bardzo zdrowymi brokułami.
Składniki:
500 g schabu wieprzowego
1/2 brokuła
400 ml śmietany 18 %
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
świeżo start parmezan
1 opakowanie makaronu spaghetti Malma
mąka do obtoczenia pulpecików
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso mielimy, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy, tak aby masa była klejąca. Z mięsa formujmy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące, a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Pulpeciki smażymy ze wszystkich stron do lekkiego zbrązowienia.
Do garnuszka wkładamy śmietanę i podgrzewamy ją na bardzo małym ogniu, żeby się nie zważyła Gdy będzie już letnia dodajemy do niej pulpeciki z sosem, który powstał w trakcie smażenia. Mięso dusimy około 15 minut, jeśli sos będzie za gęsty możemy go troszkę rozrzedzić odrobiną wody.
Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy ( zalewamy wrzątkiem na 20 sekund i odcedzamy).
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.
Brokuły wrzucamy do sosu śmietanowego, przyprawiamy, dodajemy 2-3 łyżki startego parmezanu, rozgnieciony ząbek czosnku i delikatnie mieszamy.
Spaghetti wykładamy na talerze, polewamy sosem z pulpecikami, posypujemy startym parmezanem i od razu serwujemy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/04/spaghetti-w-sosie-smietanowymi-z.html