Wykonanie

Jak już pisałam poprzednio na blogu, w naszym domu uwielbiamy
makaron ! No, może tylko małżonek troszkę się wyłamuje... Oczywiście większość przepisów się powtarza, ale raz na jakiś czas lubię urozmaicić
makaronowe menu i wymyślić coś nowego. Tak też zrobiłam teraz, przy okazji degustowania nowego
makaronu Malma. Robiłam już wcześniej pupleciki w sosie z pieczonych
pomidorów, teraz przyszła więc
pora na zmianę koloru sosu na biały, czyli sos
śmietanowy z pulpecikami i bardzo zdrowymi
brokułami.Składniki:500 g
schabu wieprzowego1/2
brokuła400 ml
śmietany 18 %
sólpieprz1 ząbek
czosnkuświeżo start
parmezan1 opakowanie
makaronu spaghetti Malmamąka do obtoczenia pulpecików
olej do smażenia

Wykonanie:
Mięso mielimy, przyprawiamy
solą i
pieprzem, dokładnie wyrabiamy, tak aby masa była klejąca. Z
mięsa formujmy małe pulpeciki, które obtaczamy w
mące, a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Pulpeciki smażymy ze wszystkich stron do lekkiego zbrązowienia.Do garnuszka wkładamy
śmietanę i podgrzewamy ją na bardzo małym ogniu, żeby się nie zważyła Gdy będzie już letnia dodajemy do niej pulpeciki z sosem, który powstał w trakcie smażenia.
Mięso dusimy około 15 minut, jeśli sos będzie za gęsty możemy go troszkę rozrzedzić odrobiną
wody.
Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy ( zalewamy wrzątkiem na 20 sekund i odcedzamy).
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.
Brokuły wrzucamy do sosu
śmietanowego, przyprawiamy, dodajemy 2-3 łyżki startego
parmezanu, rozgnieciony ząbek
czosnku i delikatnie mieszamy.Spaghetti wykładamy na talerze, polewamy sosem z pulpecikami, posypujemy startym
parmezanem i od razu serwujemy.