Wykonanie
Dawno nie robiłam nic ze strony Asi . Szukając pomysłu na obiad trafiłam na
filety z indyka panierowane w
kaszy jaglanej. Przepis w
sumie nie jest pracochłonny, ale... jeśli nie posiadacie młynka do
kawy jak
Asia... to lepiej rozdrobnijcie
kaszę sposobem analogowym - w moździerzu :) Nie chcąc męczyć Połówka postanowiłam przepuścić
kaszę parę
razy przez maszynkę do
mięsa (z wkładem z najmniejszymi oczkami - do mielenia
maku). Pierwsze parę
razy poszło... po czym maszynka zrobiła "trzask" i tym o to sposobem musiałam jednak Połówka prosić o pomoc. Tak więc ostrzegam - nie
mielcie kaszy w maszynce do
mięsa :)Kotlet wyszedł smaczny i bardzo chrupiący, no i w kształcie przypominającym serduszko - choć to czysty przypadek. Podałam go z warzywami z patelni.Potrzebujemy (4 osoby):- 4 plastry z
fileta z indyka,- ok. 8 łyżek
kaszy jaglanej,- mały pęczek
natki pietruszki,- skórka starta z 1 małej
cytryny,- ok 0,5szkl
startego sera grana padano (lub
parmezan),-
sól,-
pieprz,- 2 łyżka
oliwy,- 2 łyżka
soku z cytryny,- 1
jajko,- 2 łyżki
mleka,- 2op warzyw na patelnię np. Hortex-
zioła prowansalskie.Filety umyć, osuszyć, oczyścić. Delikatnie rozbić każdy filet. Oprószyć
solą i
pieprzem, nasączyć
oliwą z
sokiem z cytryny.
Kaszę jaglaną - zmieloną na
mąkę, połączyć z posiekaną
natką pietruszki, startą
skórką z cytryny i
startym serem. Dodać
sól i
pieprz. Wymieszać i przełożyć na płaski talerz. Na drugim talerzu rozbić
jajko, dodać szczyptę
soli, rozkłócić, dodać
mleko i połączyć. Filet zamoczyć najpierw w
jajku, następnie w panierce. Tak opanierowany można przechować w lodówce przez jakiś czas.Na jednej głębokiej patelni rozgrzewamy trochę
oleju, wrzucamy
mrożone warzywa, przykrywamy. Od czasu do czasu mieszamy, kiedy warzywa zmiękną oprószyć je
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi.W tym samym czasie rozgrzewamy drugą patelnię - ja smażyłam na
maśle klarowanym. Smażymy kotlety obustronnie do zarumienia.