ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Czasem lubię zaszaleć i nieco urozmaicić proste danie. Kotlety schabowe smakują mi zawsze:) Dzisiaj chcę Wam pokazać wersję zdrowszą, pyszną, chrupiącą. Polecam:)
Potrzebujemy:
schab bez kości pokrojony w plastry grubości 1 cm (u mnie 6 plastrów)
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 jajka
1 łyżka mleka
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
sól, pieprz
kilka kropli soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
olej lub inny tłuszcz do smażenia kotletów
Schab rozbijamy na cienkie plastry, nacieramy oliwą z oliwek, odrobinę skraplamy cytryną, solimy i pieprzymy.
Kaszę jaglaną mielimy za pomocą blendera (można użyć młynek do kawy). Dodajemy do niej startą skórkę z cytryny.
Jajka na głębokim talerzu mieszamy widelcem z mlekiem.
Kotlety maczamy w jajkach, a następnie obtaczamy w zmielonej kaszy jaglanej ze skórką cytryny. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwóch stron.
Ja swoje kotlety po smażeniu przełożyłam na ręcznik papierowy żeby odsączyć je z tłuszczu i dopiero po tym je podałam.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2014/12/kotlety-w-chrupiacej-panierce-z-kaszy.html