Wykonanie
Pasticio to danie pochodzące wprost ze
słonecznej Grecji :)Przepis jest już ze mną od dobrych 5 lat. Na pewno został znaleziony w internecie, ale na której stronie - nie mam pojęcia, więc wybaczcie brak źródła. Pamiętam, że wprowadzałam do niego swoje zmiany - np. sos, bo oryginał był dla mnie zbyt suchy. Nie jest to więc danie oryginalne, ale wzorowane na oryginalnym i zapewnić
mogę, że jest pyszne - choć tym razem zrobiłam sobie psikusa i zamiast
sosu słodko-kwaśnego był
sos chiński... :PJeśli nie lubicie
sosu beszamelowego możecie posypać danie
serem.P,S, Zdjęcia wykonane w dwóch różnych terminach (kiedyś i dziś).Potrzebujemy (ok. 6-8 porcji):- 400g
makaronu penne,- 2
filety z kurczaka,-
cebula,- 1 łyżeczka
cynamonu,- 0,5 łyżeczki
pieprzu cayenne,-
sól,-
pieprz,- 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego,- 2 ziarna
ziela angielskiego,- 2
liście laurowe,- słoik
sosu słodko -kwaśnego (Łowicz),-
pomidor,-
zioła prowansalskie,
sos beszamelowy:- 40g
masła,- 2 łyżki
mąki,- 250ml
mleka,-
sól,-
pieprz,-
gałka muszkatołowa.
Mięso umyć i oczyścić z włókien. Zemleć w maszynce do
mięsa.
Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać głęboką patelnię i
oliwę, zeszklić
cebulę. Dodać
mielone mięso, doprawić
solą i
pieprzem. Dorzucić
ziele angielskie i
liście laurowe. Kiedy
mięso jest usmażone dodać
cynamon,
pieprz cayenne,
koncentrat pomidorowy i słoik sosu. Dusić ok. 15min.W
między czasie ugotować w osolonej wodzie
makaron al dente. Kiedy będzie gotowy natłuścić
oliwą naczynie żaroodporne, wyłożyć połowę
makaronu,
mięso i przykryć drugą połową
makaronu.Przygotować
sos beszamelowy: w garnuszku rozpuścić
masło, dodać
mąkę i zostawić by zbrązowiała, ale się nie przypaliła. Dodać
mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawić
solą,
pieprzem i gałką. Wyłożyć na wierzch zapiekanki. Ułożyć plastry
pomidora, posypać
ziołami prowansalskimi.Zapiekać w 190st przez ok. 30min.
