ßßß
Potrzebujemy (4 porcje):- 2 podwójne piersi z kurczaka,- 1 łyżeczka mielonej papryki,- sól,- 1/3 łyżeczki suszonego oregano,- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku,- 2 łyżki oliwy z oliwek,- zielona papryka,- żółta papryka,- czerwona papryka,- 3 ząbki czosnku,- 80g wędzonego boczku (w oryginale pancetta),- 200ml białego, wytrawnego wina,- 250ml passaty pomidorowej,- świeża bazylia,- ryż.Piersi umyć i oczyścić ze wszystkich kostek i włókien. Każdą podzielić na 3 mniejsze części. Mięso przełożyć do foliowego woreczka, dodać mieloną paprykę, zioła i 1/2 łyżeczki soli. Wlać oliwę, zamknąć woreczek i dokładnie wymieszać. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 30min.Papryki umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w paski. Czosnek obrać i rozgnieść nożem. Boczek pokroić w paseczki.Dużą patelnię postawić na średnim ogniu. Wyłożyć kurczaka, boczek i czosnek. Smażyć ok. 7mn od czasu do czasu przewracając mięso. Po tym czasie wlać wino, zwiększyć ogień i przez chwilę gotować. Dodać papryki i passatę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Dusić ok. 30min na małym ogniu - w razie potrzeby podlać odrobiną wody. W międzyczasie ugotować na sypko ryż.Przed podaniem posypać posiekaną bazylią.