Wykonanie
Dziś po włosku!
Kurczak duszony z
papryką i podany z jaśminowym
ryżem. Wg strony kuchnia.it danie popularne wśród rzymskich robotników - jednak oni przygotowywali je z całego
kurczaka lub jego tańszych części (np. ze skrzydełek).

Potrzebujemy (4 porcje):- 2 podwójne
piersi z kurczaka,- 1 łyżeczka mielonej
papryki,-
sól,- 1/3 łyżeczki
suszonego oregano,- 1/3 łyżeczki suszonego
tymianku,- 2 łyżki
oliwy z oliwek,-
zielona papryka,-
żółta papryka,-
czerwona papryka,- 3 ząbki
czosnku,- 80g
wędzonego boczku (w oryginale pancetta),- 200ml białego,
wytrawnego wina,- 250ml passaty pomidorowej,- świeża
bazylia,-
ryż.Piersi umyć i oczyścić ze wszystkich kostek i włókien. Każdą podzielić na 3 mniejsze części.
Mięso przełożyć do foliowego woreczka, dodać mieloną
paprykę,
zioła i 1/2 łyżeczki
soli. Wlać
oliwę, zamknąć woreczek i dokładnie wymieszać. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 30min.
Papryki umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w paski.
Czosnek obrać i rozgnieść nożem.
Boczek pokroić w paseczki.Dużą patelnię postawić na średnim ogniu. Wyłożyć
kurczaka,
boczek i
czosnek. Smażyć ok. 7mn od czasu do czasu przewracając
mięso. Po tym czasie wlać
wino, zwiększyć ogień i przez chwilę gotować. Dodać
papryki i passatę. Doprawić
solą i
pieprzem. Wymieszać. Dusić ok. 30min na małym ogniu - w razie potrzeby podlać odrobiną
wody. W międzyczasie ugotować na sypko
ryż.Przed podaniem posypać posiekaną
bazylią.