Wykonanie

W domu remont. jesteśmy do połowy kwietnia pozbawieni całej kuchni :(. ostała nam się tylko lodówka i mój wspaniały multicooker dzięki, któremu nawet podczas remontu
mogę dalej przygotowywać wspaniałe i pyszne dania.SKŁADNIKI:1 duża
cebula czerwona (posiekać)3 ząbki
czosnku (posiekać)2 łyżki
oleju rzepakowego2 puszki
białej fasoli2 puszki
pomidorów pokrojonych2 łyżki suszonego
lubczyku350 ml
wodyświeżo mielony
pieprz1 posiekana papryczka czerwona jalapeno (posiekać)PULPETY:750 g
mięsa mielonego z
indyka1
jajko2 łyżki
otrąb orkiszowych1 posiekana
natka pietruszkiszczypta
soli himalajskiejDo misy multicookera przerzucić
cebulę i
czosnek, dodać
olej. Ustawić program FRY i czas 5 minut. Podsmażyć. Po upływie czasu ustawić program STEW i czas 60 minut. Dodać
wodę,
fasolę,
pomidory i
przyprawy. Przemieszać. zamknąć pokrywę.W tym czasie zrobić wymieszać
mięso z w/w składnikami. Otworzyć misę multicookera. Formować
mięsne kulki i wrzucać do misy. zamknąć i czekać do końca czasu pracy programu.Lubicie białą fasolę?Jeśli nie, to polubcie !!!To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje matka ziemia.Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków
fasoli.Jest odporna na trudne warunki klimatyczne, można ją długo przechowywać, zawiera wiele substancji odżywczych.
Fasolę można jeść przez cały rok, choć najsmaczniejsza jest jesienią i zimą.
Fasola jest źródłem odżywczego
białka, w którym znajdują się duże ilości lizyny. Lizyna jest potrzebna organizmowi do produkcji karnityny. Karnityna z kolei wykazuje korzystne działanie na organizm – wzmacnia
serce, zapobiega chorobie niedokrwiennej, a także przeciwdziała zawałowi.
Fasola powinna znaleźć się w diecie osób, które często jedzą
mięso,
ryby,
jaja i produkty zbożowe – pokarmy kwasotwórcze.
Białko fasoli jest zasadotwórcze, w związku z czym pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Fasola zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych.Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w
fasoli pomagają rozpuszczać witaminę A, witaminę D, witaminę E, witaminę K. W
fasoli ukryte są witaminy z grupy B oraz witamina E. Poza tym
fasola jest bogata w fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo. W
fasoli znajdują się lignany, które zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.


