Wykonanie
W tym miesiącu trwa turecka akcja u Emilii z bloga Turcja od kuchni, w związku z tym również u mnie na blogu pojawi się kilka przepisów z charakterystycznych dla tego
kraju. W związku z moimi lekkimi poniedziałkami, jako pierwsze danie z tej kuchni postanowiłam przygotować
sałatkę fasolową z dodatkiem
cebuli,
pomidorów,
jajek,
pietruszki (tak charakterystycznej dla kuchni tureckiej (arabskiej)) oraz sumaku.
Sałatka jest przepyszna - lekka, orzeźwiająca, a jednocześnie sycąca, dzięki
czemu idealnie nadaje się jako przekąska do pracy. Z pewnością będzie częstym gościem w moich pudełeczkach z "jedzonkiem do pracy".
Sałatkę bardzo polecam, tym bardziej, że jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a schłodzona stanowi idealną przekąskę na upalne dni.

Składniki :puszka
białej fasoli (400g)puszka
fasoli "black eye" (z czarnym oczkiem) (400g)1
czerwona cebula2-3
pomidory2-3
jajka ugotowane na twardo2 łyżki
natki pietruszkiszczypta sumaku3 łyżki
oliwy3 łyżki
soku z cytrynysól,
pieprz
Przygotowanie :
Fasolki odsączyć, opłukać i ponownie odsączyć, przełożyć do dużej miski.
Pomidory pokroić w kostkę,
cebulę w drobną kosteczkę, dodać do
fasoli wraz z posiekaną
natką pietruszki.W niewielkiej miseczce wymieszać
sok z cytryny z
oliwą,
solą,
pieprzem i sumakiem, dokładnie wymieszać i polać nim
sałatkę i wszystko delikatnie wymieszać.
Jajka pokroić w ćwiartki lub ósemki i udekorować nimi
sałatkę, można także pokroić je drobniej (w dużą kostkę) i wrzucić do sałatki.

Smacznego !

