ßßß Cookit - przepis na Sałatka turecka - piyaz

Sałatka turecka - piyaz

nazwa

Wykonanie

W tym miesiącu trwa turecka akcja u Emilii z bloga Turcja od kuchni, w związku z tym również u mnie na blogu pojawi się kilka przepisów z charakterystycznych dla tego kraju. W związku z moimi lekkimi poniedziałkami, jako pierwsze danie z tej kuchni postanowiłam przygotować sałatkę fasolową z dodatkiem cebuli, pomidorów, jajek, pietruszki (tak charakterystycznej dla kuchni tureckiej (arabskiej)) oraz sumaku. Sałatka jest przepyszna - lekka, orzeźwiająca, a jednocześnie sycąca, dzięki czemu idealnie nadaje się jako przekąska do pracy. Z pewnością będzie częstym gościem w moich pudełeczkach z "jedzonkiem do pracy". Sałatkę bardzo polecam, tym bardziej, że jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a schłodzona stanowi idealną przekąskę na upalne dni.
Składniki :
puszka białej fasoli (400g)
puszka fasoli "black eye" (z czarnym oczkiem) (400g)
1 czerwona cebula
2-3 pomidory
2-3 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki natki pietruszki
szczypta sumaku
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie :
Fasolki odsączyć, opłukać i ponownie odsączyć, przełożyć do dużej miski. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę w drobną kosteczkę, dodać do fasoli wraz z posiekaną natką pietruszki.
W niewielkiej miseczce wymieszać sok z cytryny z oliwą, solą, pieprzem i sumakiem, dokładnie wymieszać i polać nim sałatkę i wszystko delikatnie wymieszać. Jajka pokroić w ćwiartki lub ósemki i udekorować nimi sałatkę, można także pokroić je drobniej (w dużą kostkę) i wrzucić do sałatki.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/08/saatka-turecka.html