ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak na żeberkach

Kapuśniak na żeberkach

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
1/2 kg żeberek wieprzowych
700 g kapusty kiszonej +sok
2 marchewki
por
2 liście laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego, owoców jałowca i pieprzu czarnego
3 ziemniaki
1 łyżka suszonej papryki jalapenos
cebula
200 g boczku surowego wędzonego
łyżka mąki
sól ,pieprz
Żeberka opłukać, pokroić na kawałki. Zalać 1,5 l zimnej wody, posolić i zagotować. Dodać posiekaną kapustę wraz z sokiem, por pokroić w piórka, startą na dużych oczkach marchew, liście laurowe, ziele angielskie, owoc jałowca, pieprz i ostra papryke. Gotować do miękkości kapusty. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować do ich miękkości. Na koniec posiekaną cebulę podsmażyć na boczku, oprószyć mąką, dodać trochę wywaru z zupy i wlać do całości ciągle mieszając.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/01/kapusniak-na-zeberkach.html