Wykonanie

SKŁADNIKI1/2 kg
żeberek wieprzowych700 g
kapusty kiszonej +sok2
marchewkipor2
liście laurowepo kilka ziaren
ziela angielskiego,
owoców jałowca i
pieprzu czarnego3
ziemniaki1 łyżka suszonej
papryki jalapenos
cebula200 g
boczku surowego wędzonegołyżka
mąkisól ,
pieprzŻeberka opłukać, pokroić na kawałki. Zalać 1,5 l zimnej
wody, posolić i zagotować. Dodać posiekaną
kapustę wraz z
sokiem,
por pokroić w piórka, startą na dużych oczkach
marchew,
liście laurowe,
ziele angielskie,
owoc jałowca,
pieprz i
ostra papryke. Gotować do miękkości
kapusty.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować do ich miękkości. Na koniec posiekaną
cebulę podsmażyć na
boczku, oprószyć
mąką, dodać trochę
wywaru z zupy i wlać do całości ciągle mieszając.

