ßßß Cookit - przepis na Podajemy z mixem sałat i sosem (jogurt, oliwa i natka pietruszki)

Podajemy z mixem sałat i sosem (jogurt, oliwa i natka pietruszki)

nazwa

Wykonanie

Moje Smaki Życia - strona 46. Numer 7 lipiec 2014 ---> KLIK
Składniki:
300 g kaszy gryczanej (3 woreczki)
250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny Kraina Mięsa (1/2 opakowania)
1 bułka z pełnego ziarna (w gazetce są to 2 łyżki bułki tartej- ja dodałam wymoczoną bułkę)
2 marchewki
pietruszka korzeń (ja pominęłam)
cukinia
pomidor
czerwona cebula
biała cebula (dałam dodatkowo)
90 g sera kanapkowego półtłustego Luxmilk
2 łyżki jogurtu greckiego Tolonis
3 łyżki oliwy z oliwek (dodałam zamiast oleju rzepakowego)
100 g mix sałat z rukolą
1-2 gałązki natki pietruszki
sól i pieprz
dodatkowo dodałam kilka plasterków szynki dojrzewającej i garść posiekanego lubczyku.
Przygotowanie:
Kaszę należy ugotować, ostudzić opłukać.
Mięso wymieszać z bułką, doprawić solą i pieprzem. Uformować mini klopsiki i ułożyć na papierze do pieczenia, wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni 20 minut (gazetka zaleca 18-0 stopni i 15 minut) opcja pieczenia to góra i dół.
Warzywa umyć. Marchewkę obrać. Marchewkę i cukinie pokroić na cienkie plasterki. Cebule i pomidora pokroić na ósemki. Warzywa podsmażyć głębokiej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Gdy mięso i kasza będą gotowe dodajemy je na patelnię do warzyw. Smażymy chwilkę mieszamy i przekładamy wszystko do brytfanny. Pieczemy około 30 minut. W połowie pieczenia dodajemy ser :)
1 porcja dania to około 522 kalorie.
Smacznego !!!
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2014/07/polska-specjalnosc-klopsiki-z-kasza.html