Wykonanie
Biłam i biję się z myślami, czy dobrze zrobiłam dodając zdjęcie do tego posta. Sos na zdjęciu wyszedł fatalnie, nie takiego efektu oczekiwałam :(Cóż raz się żyje i podjęłam ryzyko....Resztę oceńcie sami.Składniki na sos i
mięsko:6 plasterków
szynki wieprzowej2 ćwiartki z
kurczakapęczek świeżej
młodej polskiej
włoszczyznypieprz świeżo zmielony400 g suszonych
śliwek200 g
suszonych daktyli3 duże
cebule500 g
pieczarekDo głębokiej patelni wlewamy 1 litr
wody, góra 1.5 litra.Dodajemy umyte
mięsko i gotujemy. Jeżeli pojawią się szumowiny to wyławiamy. Następnie dodajemy umyte warzywa z
włoszczyzny,
marchew,
pietruszkę i
seler obieramy.
Pieczarki myjemy i wrzucamy w całości,
cebulka pocięta na talarki. Gotujemy, dusimy na średnim ogniu, raz pod przykryciem a raz bez. Dodajemy
suszone owoce i dusimy przez około godzinkę. Wyławiamy
włoszczyznę zostawiając
marchew,
seler i
korzeń pietruszki. Następnie do głębokiego naczynia przekładamy wszystkie
pieczarki,
marchewki,
seler i
pietruszkę oraz 3/4
owoców. Blenderem robimy z tego papkę, która jest w zasadzie gęstym sosem do
mięs.
Mięsko w wywarze i resztą
owoców podduszamy jeszcze chwilkę.Podałam danie z prostą
sałatką ze
szpinaki,
rukoli i
suszonych pomidorów.