ßßß Cookit - przepis na Duszone mięsa w owocowym sosie

Duszone mięsa w owocowym sosie

nazwa

Wykonanie

Biłam i biję się z myślami, czy dobrze zrobiłam dodając zdjęcie do tego posta. Sos na zdjęciu wyszedł fatalnie, nie takiego efektu oczekiwałam :(
Cóż raz się żyje i podjęłam ryzyko....
Resztę oceńcie sami.
Składniki na sos i mięsko:
6 plasterków szynki wieprzowej
2 ćwiartki z kurczaka
pęczek świeżej młodej polskiej włoszczyzny
pieprz świeżo zmielony
400 g suszonych śliwek
200 g suszonych daktyli
3 duże cebule
500 g pieczarek
Do głębokiej patelni wlewamy 1 litr wody, góra 1.5 litra.
Dodajemy umyte mięsko i gotujemy. Jeżeli pojawią się szumowiny to wyławiamy. Następnie dodajemy umyte warzywa z włoszczyzny, marchew, pietruszkę i seler obieramy. Pieczarki myjemy i wrzucamy w całości, cebulka pocięta na talarki. Gotujemy, dusimy na średnim ogniu, raz pod przykryciem a raz bez. Dodajemy suszone owoce i dusimy przez około godzinkę. Wyławiamy włoszczyznę zostawiając marchew, seler i korzeń pietruszki. Następnie do głębokiego naczynia przekładamy wszystkie pieczarki, marchewki, seler i pietruszkę oraz 3/4 owoców. Blenderem robimy z tego papkę, która jest w zasadzie gęstym sosem do mięs. Mięsko w wywarze i resztą owoców podduszamy jeszcze chwilkę.
Podałam danie z prostą sałatką ze szpinaki, rukoli i suszonych pomidorów.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2014/06/duszone-miesa-w-owocowym-sosie.html