Wykonanie
Oryginalne pasty i krem do tego dania przywiózł mi mój tata z wycieczki jaką odbył na Węgrzech :)Mam z zanadrzu jeszcze kilka innych dobroci także szykują się kolejne Węgierskie dania :)Składniki na Gulyás:500 g świeżego
mięsa wieprzowego3 duże
pomidory np. Malinówki3 duże ząbki
czosnku polskiego3 duże
cebule1 duża
marchewka4
papryki kolorowe1 ostra świeża
papryczka chilli lub węgierska2 łyżeczki pasty Erős Pista (Ostry Stefek) Kliknij tutaj1 łyżeczka kremu Fokhagymakrém Kliknij tutaj1 łyżeczka przecieru Piros
Arany (Czerwone Złoto) Kliknij tutaj100 g przecieru (koncentratu)
pomidorowego Pudliszki3 łyżki
smalcupieprzPrzygotowanie:Włączamy i rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni z opcją góra i dół. Gdy będzie już rozgrzany wkładamy do niego umyte
papryki i trzymamy około 15 minut.
Paprykę obieramy i kroimy w paseczki.
Mięso i warzywa myjemy.
Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w :1 ostra świeża
papryczka chilli lub węgierska2 łyżeczki pasty Erős Pista (Ostry Stefek) Kliknij tutaj1 łyżeczka kremu Fokhagymakrém Kliknij tutaj1 łyżeczka przecieru Piros
Arany (Czerwone Złoto) Kliknij tutajI odstawiamy na 20 minut.W tym czasie na rozgrzanej głębokiej patelni roztapiamy
smalec. Dodajemy do niego pokrojoną w piórka
cebulę i utartą
marchewkę. Smażymy do uzyskania złotego koloru
cebuli.
Cebulę wraz z
marchewką przekładamy do osobnego naczynia pozostawiając tłuszcz na patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę
pomidory, pokrojone w paski
papryki, posiekany
czosnek i
ostrą papryczkę. Smażymy aż
pomidory i
papryki całkiem zmiękną. Gdy już będą gotowe przekładamy je do naczynia z
cebulą. Na patelnię wrzucamy
mięso i smażymy. Gdy
mięsko będzie już odpowiednio usmażone i miękkie dodajemy składniki z naczynia a do całej mieszanki
koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu jakieś 30 minut. Doprawiamy
pieprzem.Składniki na placko-naleśniki:4 duże
ziemniaki2 duże
cebule2 duże ząbki
czosnku3 łyżki
mąki ziemniaczanej1.5 łyżki
maki pszennej1/5 szklanki
mleka1 łyżka
majeranku4 łyżki
oliwy z oliwekszczypta
soli i
pieprzuPrzygotowanie:Wszystkie składniki miksujemy. Chochelką nalewamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię taka jaką używamy do smażenia naleśników.Placki podajemy z kleksem
śmietany.