ßßß Cookit - przepis na Original Hungarian Gulyás

Original Hungarian Gulyás

nazwa

Wykonanie

Oryginalne pasty i krem do tego dania przywiózł mi mój tata z wycieczki jaką odbył na Węgrzech :)
Mam z zanadrzu jeszcze kilka innych dobroci także szykują się kolejne Węgierskie dania :)
Składniki na Gulyás:
500 g świeżego mięsa wieprzowego
3 duże pomidory np. Malinówki
3 duże ząbki czosnku polskiego
3 duże cebule
1 duża marchewka
4 papryki kolorowe
1 ostra świeża papryczka chilli lub węgierska
2 łyżeczki pasty Erős Pista (Ostry Stefek) Kliknij tutaj
1 łyżeczka kremu Fokhagymakrém Kliknij tutaj
1 łyżeczka przecieru Piros Arany (Czerwone Złoto) Kliknij tutaj
100 g przecieru (koncentratu) pomidorowego Pudliszki
3 łyżki smalcu
pieprz
Przygotowanie:
Włączamy i rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni z opcją góra i dół. Gdy będzie już rozgrzany wkładamy do niego umyte papryki i trzymamy około 15 minut. Paprykę obieramy i kroimy w paseczki.
Mięso i warzywa myjemy. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w :
1 ostra świeża papryczka chilli lub węgierska
2 łyżeczki pasty Erős Pista (Ostry Stefek) Kliknij tutaj
1 łyżeczka kremu Fokhagymakrém Kliknij tutaj
1 łyżeczka przecieru Piros Arany (Czerwone Złoto) Kliknij tutaj
I odstawiamy na 20 minut.
W tym czasie na rozgrzanej głębokiej patelni roztapiamy smalec. Dodajemy do niego pokrojoną w piórka cebulę i utartą marchewkę. Smażymy do uzyskania złotego koloru cebuli. Cebulę wraz z marchewką przekładamy do osobnego naczynia pozostawiając tłuszcz na patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone w paski papryki, posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Smażymy aż pomidory i papryki całkiem zmiękną. Gdy już będą gotowe przekładamy je do naczynia z cebulą. Na patelnię wrzucamy mięso i smażymy. Gdy mięsko będzie już odpowiednio usmażone i miękkie dodajemy składniki z naczynia a do całej mieszanki koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu jakieś 30 minut. Doprawiamy pieprzem.
Składniki na placko-naleśniki:
4 duże ziemniaki
2 duże cebule
2 duże ząbki czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1.5 łyżki maki pszennej
1/5 szklanki mleka
1 łyżka majeranku
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Chochelką nalewamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię taka jaką używamy do smażenia naleśników.
Placki podajemy z kleksem śmietany.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2013/09/original-hungarian-gulyas.html