Wykonanie
Składniki:4
paprykiSkładniki na farsz:500 g
mięsa mielonego z
indyka250 g
sera gorgonzolanatka pietruszki3 woreczki
ryżu2
cebule- drobno posiekane5 ząbków
czosnku- przeciśnietych przez praskę1 łyżeczka
pieprzu białego1/2 łyżeczki
bazylii,
oregano,
tymianku i
rozmarynu2 łyżki
cebulki prażonej1 łyżka
syropu z
granatówSkładniki na sos:4
pomidory duże malinówki1 puszka
pomidorów1 garść świeżej
bazylii3 ząbki
czosnku1 duża
cebulaświeżo zmielony
pieprzszczypta
wegetyPrzygotowanie:
Papryki myjemy i odkrawamy górę z ogonkiem. Czyścimy środek.
Ryż gotujemy wedle zaleceń producenta.Do
mięsa dodajemy:2
cebule- drobno posiekane, 5 ząbków
czosnku- przeciśniętych przez praskę, 1 łyżeczka
pieprzu białego, 1/2 łyżeczki
bazylii,
oregano,
tymianku i
rozmarynu, 2 łyżki
cebulki prażonej, 1 łyżka
syropu z
granatów.Wszystko razem mieszamy. przekładamy małymi porcjami na rozgrzaną patelnię z
oliwą i smażymy. Dodajemy ugotowany
ryż, mieszamy i chwilkę jeszcze smażymy. Odstawiamy do ostygnięcia. nagrzewamy piekarnik 180 stopni z opcją pieczenia góra i dół. Do farszu dodajemy
ser gorgonzola i posiekaną
natkę pietruszki. Znowu mieszamy łącząc składniki. Farszem wypełniamy
papryki i zakrywamy
daszkiem z
papryk. Wstawiamy w brytfance do piekarnika lub innego naczynia które sie do tego nadaje. Pieczemy około 30 minut.
Paprykę przed włożeniem smarujemy
oliwą.podczas pieczenia
papryk zrobimy sos. Umyte
pomidory przekrawamy na 4 części. Do garnuszka wrzucamy pokrojone
pomidory i zawartość puszki. Gotujemy na małym ogniu.
Cebulę przekrawamy na pół i dodajemy do garnuszka wraz z całymi ząbkami
czosnku i garścią świeżej
bazylii. Pod koniec dodajemy łyżkę
oliwy i świeżo zmielony
pieprz. Sos przepuszczamy przez sitko. Zawartość sitka przekładamy do głębokiego naczynia i blendujemy.



Smacznego !!!!