ßßß Cookit - przepis na Faszerowana Papryka z Pomidorowym Sosem

Faszerowana Papryka z Pomidorowym Sosem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
4 papryki
Składniki na farsz:
500 g mięsa mielonego z indyka
250 g sera gorgonzola
natka pietruszki
3 woreczki ryżu
2 cebule- drobno posiekane
5 ząbków czosnku- przeciśnietych przez praskę
1 łyżeczka pieprzu białego
1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu
2 łyżki cebulki prażonej
1 łyżka syropu z granatów
Składniki na sos:
4 pomidory duże malinówki
1 puszka pomidorów
1 garść świeżej bazylii
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
świeżo zmielony pieprz
szczypta wegety
Przygotowanie:
Papryki myjemy i odkrawamy górę z ogonkiem. Czyścimy środek.
Ryż gotujemy wedle zaleceń producenta.
Do mięsa dodajemy:
2 cebule- drobno posiekane, 5 ząbków czosnku- przeciśniętych przez praskę, 1 łyżeczka pieprzu białego, 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu, 2 łyżki cebulki prażonej, 1 łyżka syropu z granatów.
Wszystko razem mieszamy. przekładamy małymi porcjami na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy i chwilkę jeszcze smażymy. Odstawiamy do ostygnięcia. nagrzewamy piekarnik 180 stopni z opcją pieczenia góra i dół. Do farszu dodajemy ser gorgonzola i posiekaną natkę pietruszki. Znowu mieszamy łącząc składniki. Farszem wypełniamy papryki i zakrywamy daszkiem z papryk. Wstawiamy w brytfance do piekarnika lub innego naczynia które sie do tego nadaje. Pieczemy około 30 minut. Paprykę przed włożeniem smarujemy oliwą.
podczas pieczenia papryk zrobimy sos. Umyte pomidory przekrawamy na 4 części. Do garnuszka wrzucamy pokrojone pomidory i zawartość puszki. Gotujemy na małym ogniu. Cebulę przekrawamy na pół i dodajemy do garnuszka wraz z całymi ząbkami czosnku i garścią świeżej bazylii. Pod koniec dodajemy łyżkę oliwy i świeżo zmielony pieprz. Sos przepuszczamy przez sitko. Zawartość sitka przekładamy do głębokiego naczynia i blendujemy.
Smacznego !!!!
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2013/08/faszerowana-papryka-z-pomidorowym-sosem.html