ßßß Cookit - przepis na NALEŚNIKI PO GÓRALSKU

NALEŚNIKI PO GÓRALSKU

nazwa

Wykonanie

Naleśniki po góralsku są rewelacyjne, podane z twarogiem, oscypkiem i kiełbasą. Smakują na ciepło jak i na zimno. Polecam.
SKŁADNIKI :
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
1 jajko
1 i 1/2 szklanki mąki
szczypta proszku do pieczenia
olej do smażenia
Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, dobrze je mieszamy, aby nie powstały gródki. Na rozgrzanym oleju pieczemy naleśniki, wychodzi ich około 6-8.
FARSZ :
200 g twarogu
200 g oscypka wędzonego
1 chuda kiełbasa, pokrojona w drobną kostkę
1 cebula, drobno pokrojona
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
PANIERKA :
2 jajka
bułka tarta
olej do podpieczenia
DODATKOWO :
100 g kurek podpieczonych z cebulą i suszoną żurawiną
Do miski przekładamy twaróg, starty na tarce oscypek, podpieczoną kiełbasę z cebulą, przyprawy. Dokładnie mieszamy farsz.
Na upieczone naleśniki nakładamy po łyżce farszu, rozsmarowujemy i składamy placki na pół i jeszcze raz na pół.
Naleśniki panierujemy w jajku i bułce tartej, podsmażamy na oleju z jednej i drugiej strony aż się zarumienią.
Podajemy ciepłe posypane podpieczonymi kurkami, żurawiną i oscypkiem.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/08/nalesniki-po-goralsku.html