Wykonanie
Naleśniki po góralsku są rewelacyjne, podane z
twarogiem,
oscypkiem i
kiełbasą. Smakują na ciepło jak i na zimno. Polecam.

SKŁADNIKI :1 szklanka
mleka1/2 szklanki
wody1
jajko1 i 1/2 szklanki
mąkiszczypta
proszku do pieczeniaolej do smażeniaZ podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, dobrze je mieszamy, aby nie powstały gródki. Na rozgrzanym
oleju pieczemy naleśniki, wychodzi ich około 6-8.FARSZ :200 g
twarogu200 g
oscypka wędzonego1 chuda
kiełbasa, pokrojona w drobną kostkę1
cebula, drobno pokrojona3 łyżki
olejusól,
pieprz do smakuPANIERKA :2
jajkabułka tartaolej do podpieczeniaDODATKOWO :100 g
kurek podpieczonych z
cebulą i
suszoną żurawinąDo miski przekładamy
twaróg, starty na tarce
oscypek, podpieczoną
kiełbasę z
cebulą,
przyprawy. Dokładnie mieszamy farsz.Na upieczone naleśniki nakładamy po łyżce farszu, rozsmarowujemy i składamy placki na pół i jeszcze raz na pół.Naleśniki panierujemy w
jajku i
bułce tartej, podsmażamy na
oleju z jednej i drugiej strony aż się zarumienią.Podajemy ciepłe posypane podpieczonymi
kurkami,
żurawiną i
oscypkiem.Smacznego.
