Wykonanie
Gofry ziemniaczane to świetny pomysł na danie główne, po upieczeniu wychodzą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku a w dodatku mało tłuste. Podałam je z gulaszem
mięsno-warzywnym,
parmezanem i
kurkami.

SKŁADNIKI :1 kg
ziemniaków, zważone po obraniu1
cebula2
jajka1/2 szklanki
mleka4-5 łyżek
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniasól,
pieprz do smaku
olej do smarowania gofrownicyDODATKOWO :gulasz
mięsno-warzywny do polania placków
kiełki do posypaniatarty
parmezandowolna surówkaPRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki i obraną
cebulę, ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Przekładamy do miski. Dodajemy
jajka,
mleko,
mąkę,
proszek do pieczenia, mieszamy i doprawiamy ciasto ziemniaczane do smaku.Na rozgrzaną i naoliwioną gofrownicę nakładamy porcje masy ziemniaczanej. Zapiekamy gofry do zrumienienia.Gofry podajemy ciepłe polane gulaszem, posypane
parmezanem, pieczonymi
kurkami i
kiełkami oraz z porcją surówki. Do placków świetnie pasuje kleks gęstej
śmietany, polecam.
