ßßß
Składniki na spód tarty:200 g mąki120 g masła70 g cukru2 zółtka2 łyżki wodyMasa makowa:500 g suchego maku150 g cukru3 jajka2 łyżki masła2 łyżki smażonej skórki pomarańczowejszczypta soliBeza:4 białka100 g cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanejDodatkowo:truskawkimrożone malnygwiazdki czekoladowelistki melisy
Sposób przygotowania:Do miski wsypać mąkę i cukier, godać pokrojone drobno zimne masło, wodę i żółtka.Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, owinać folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na grubość 0,5 cm i przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej maka blaszki do tarty. Wykleić nim dno i boki foremki i piec piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 stopni przez około 10 minut.Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski, dodać pokrojoną skórkę pomarańczową. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując łyżką. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto.Upić białka dodać cukier i mąkę i tak przygotowaną masę wyłożyć na masę makową. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec przez okolo 50 minut, aż beza się lekko zarumieni, a w srodku będzie ciagnaca. Wyjąc z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia.Przed podaniem wyjąć tartę z blaszki, ( ja mam taką z ruchomym dnem) , udekorować owocami, listkami melisy i gwiazdkami z czekolady. Smacznego!