Wykonanie
Na Światecznym
stole nie moglo zabraknać ciast z
makiem i obok
tortu, pojawiła się tym razem zamiast tradycyjnego zawijanego makowca
tarta z
makiem,
bezą z dużą ilościa
truskawek i mrożonych
malin.

Składniki na spód tarty:200 g
mąki120 g
masła70 g
cukru2
zółtka2 łyżki
wodyMasa makowa:500 g suchego
maku150 g
cukru3
jajka2 łyżki
masła2 łyżki smażonej
skórki pomarańczowejszczypta
soliBeza:4
białka100 g
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanejDodatkowo:
truskawkimrożone
malnygwiazdki
czekoladowelistki
melisy
Sposób przygotowania:Do miski wsypać
mąkę i
cukier, godać pokrojone drobno zimne
masło,
wodę i
żółtka.Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, owinać folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na grubość 0,5 cm i przełożyć do wysmarowanej
masłem i posypanej
maka blaszki do tarty. Wykleić nim dno i boki foremki i piec piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 stopni przez około 10 minut.
Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski, dodać pokrojoną
skórkę pomarańczową. Oddzielić
żółtka od
białek, dodać
cukier i zmiksować.
Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując łyżką. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto.Upić
białka dodać
cukier i
mąkę i tak przygotowaną masę wyłożyć na masę
makową. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec przez okolo 50 minut, aż
beza się lekko zarumieni, a w srodku będzie ciagnaca. Wyjąc z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia.Przed podaniem wyjąć tartę z blaszki, ( ja mam taką z ruchomym dnem) , udekorować
owocami, listkami
melisy i gwiazdkami z
czekolady. Smacznego!