ßßß Cookit - przepis na Tarta z makiem i bezą

Tarta z makiem i bezą

nazwa

Wykonanie

Na Światecznym stole nie moglo zabraknać ciast z makiem i obok tortu, pojawiła się tym razem zamiast tradycyjnego zawijanego makowca tarta z makiem, bezą z dużą ilościa truskawek i mrożonych malin.
Składniki na spód tarty:
200 g mąki
120 g masła
70 g cukru
2 zółtka
2 łyżki wody
Masa makowa:
500 g suchego maku
150 g cukru
3 jajka
2 łyżki masła
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
szczypta soli
Beza:
4 białka
100 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
truskawki
mrożone malny
gwiazdki czekoladowe
listki melisy
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę i cukier, godać pokrojone drobno zimne masło, wodę i żółtka.Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, owinać folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na grubość 0,5 cm i przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej maka blaszki do tarty. Wykleić nim dno i boki foremki i piec piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 stopni przez około 10 minut.
Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski, dodać pokrojoną skórkę pomarańczową. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując łyżką. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto.
Upić białka dodać cukier i mąkę i tak przygotowaną masę wyłożyć na masę makową. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec przez okolo 50 minut, aż beza się lekko zarumieni, a w srodku będzie ciagnaca. Wyjąc z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia.
Przed podaniem wyjąć tartę z blaszki, ( ja mam taką z ruchomym dnem) , udekorować owocami, listkami melisy i gwiazdkami z czekolady. Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2015/01/tarta-z-makiem-i-beza.html