Wykonanie
Jak
mówi mądre przysłowie "potrzeba jest
matką wynalazku". Tak było w moim przypadku, gdy robiąc tę surówkę, zorientoałam się, że w domu nie mam
rodzynek. Spojrzałam do słoików, a tam
daktyle,
śliwki i
morele.
Śliwek nie użyłam, bo wydały mi się zbyt kwaśne, ale pozostałe
owoce zgrały się idealnie ze smakiem
kapusty.

Składniki:1 główka
czerwonej kapusty (moja miała 750 g)1 średnia
czerwona cebula5
suszonych daktyli5
suszonych moreli1 łyżka
miodu3 łyżki
octu jabłkowego3 łyżki
oliwy½ łyżeczki
przyprawy do pierników
sól i
pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Kapustę umyć i zszatkować, przełożyć so garnka, zalać zimną
wodą i zagotować. Odsaczyć płyn, dodać drobno pokrojone
cebulę,
morele i
daktyle. Wymieszać dodać
ocet,
olej,
miód,
przyprawę do piernika,
sól i
pieprz. Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut, Podawać do obiadu, u mnie było to
filet z kurczaka lub jako dodatek do kanapek.

Smacznego!