ßßß Cookit - przepis na Surówka z czerwonej kapusty z daktylami i morelami do obiadu

Surówka z czerwonej kapusty z daktylami i morelami do obiadu

nazwa

Wykonanie

Jak mówi mądre przysłowie "potrzeba jest matką wynalazku". Tak było w moim przypadku, gdy robiąc tę surówkę, zorientoałam się, że w domu nie mam rodzynek. Spojrzałam do słoików, a tam daktyle, śliwki i morele. Śliwek nie użyłam, bo wydały mi się zbyt kwaśne, ale pozostałe owoce zgrały się idealnie ze smakiem kapusty.
Składniki:
1 główka czerwonej kapusty (moja miała 750 g)
1 średnia czerwona cebula
5 suszonych daktyli
5 suszonych moreli
1 łyżka miodu
3 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki oliwy
½ łyżeczki przyprawy do pierników
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę umyć i zszatkować, przełożyć so garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Odsaczyć płyn, dodać drobno pokrojone cebulę, morele i daktyle. Wymieszać dodać ocet, olej, miód, przyprawę do piernika, sól i pieprz. Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut, Podawać do obiadu, u mnie było to filet z kurczaka lub jako dodatek do kanapek.
Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/12/surowka-z-czerwonej-kapusty-z-daktylami.html