Wykonanie
Kolejny raz
kurczak gości na talerzach moich domowników i moim.Tym razem zmodyfikowałam nieco jego smak
sosem tabasco i wiórkami kokosowymi w roli panierki. Przyznam, że było pysznie i Tato niejadek też nie marudził, co jest zawsze dla mojej Mamy i dla mnie największym komplementem.
Składniki:4
udka z kurczaka (1 kg)2 łyżeczki
przyprawy tandori
masala1 łyżka drobno startego
imbiruszczypta
cynamonu3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskęsok z połowy
cytryny1 łyżka
miodu5-6 kropli
tabasco1 łyżka
koncentratu pomidorowego2 łyżki
oliwy lub
oleju150 ml
jogurtu naturalnego1 płaska łyżeczka
soli100 g wiórek
kokosowych4 łyżki
bułki tartejSposób wykonania:Do dużej miski wlać
jogurt,
olej,
miód,
sok z cytryny i
koncentrat pomidorowy. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę
czosnek i drobno starty
imbir, wymieszać.
Udka kurczaka umyć, osuszyć i delikatnie odciągnąć skórę od
mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę i na wierzch na każdą porcję
mięsa.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny.
Kurczaka wyjąć z marynaty, nie ściągać jej nadmiaru ( dzięki temu panierka lepiej się przyklei) i obtoczyć w zmielobych wiórkach
kokosowych połączonych z
bułką tartą. Ułożyć na siatce i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st. C z opcją grill od góry przez 70 minut.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.U mnie z ziemniaczkami puree i surówka z
jabłka i
selera. Smacznego.