ßßß Cookit - przepis na Kurczak w kokosowej panierce

Kurczak w kokosowej panierce

nazwa

Wykonanie

Kolejny raz kurczak gości na talerzach moich domowników i moim.Tym razem zmodyfikowałam nieco jego smak sosem tabasco i wiórkami kokosowymi w roli panierki. Przyznam, że było pysznie i Tato niejadek też nie marudził, co jest zawsze dla mojej Mamy i dla mnie największym komplementem.
Składniki:
4 udka z kurczaka (1 kg)
2 łyżeczki przyprawy tandori masala
1 łyżka drobno startego imbiru
szczypta cynamonu
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sok z połowy cytryny
1 łyżka miodu
5-6 kropli tabasco
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy lub oleju
150 ml jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka soli
100 g wiórek kokosowych
4 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
Do dużej miski wlać jogurt, olej, miód, sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Udka kurczaka umyć, osuszyć i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę i na wierzch na każdą porcję mięsa.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny.
Kurczaka wyjąć z marynaty, nie ściągać jej nadmiaru ( dzięki temu panierka lepiej się przyklei) i obtoczyć w zmielobych wiórkach kokosowych połączonych z bułką tartą. Ułożyć na siatce i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st. C z opcją grill od góry przez 70 minut.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.U mnie z ziemniaczkami puree i surówka z jabłka i selera. Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/12/kurczak-w-kokosowej-panierce.html