ßßß Cookit - przepis na Kurczak tandori

Kurczak tandori

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj proponuję udka z kurczaka na ostro.Główną rolę odgrywa tutaj jogurtowa marynata w której kurczak leżakuje 24 godziny. Polecam i zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Składniki:
_______________________
4 udka z kurczaka (1,20 kg)
2 łyżeczki przyprawy tandori masala
1 łyżka drobno startego imbiru
szczypta cynamonu
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sok z połowy cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy lub oleju
150 ml jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka soli
Sposób wykonania:
_______________________
Do dużej miski wlać jogurt, olej, miód, sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Udka kurczaka przeciąć na pól i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę na każdy kawałek.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty i natrzeć je z wierzchu. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny.
Kurczaka wyjąć z lodówki, ułożyć na siatce. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st. C z opcją grill od góry przez 75 minut.
Ja podałam go z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.Smacznego:)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/02/kurczak-tandori.html