Dzisiaj proponuję udka z kurczaka na ostro.Główną rolę odgrywa tutaj jogurtowa marynata w której kurczak leżakuje 24 godziny. Polecam i zapraszam do zapoznania się z przepisem.Składniki:_______________________4 udka z kurczaka (1,20 kg)2 łyżeczki przyprawy tandori masala1 łyżka drobno startego imbiruszczypta cynamonu3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskęsok z połowy cytryny1 łyżka miodu1 łyżka koncentratu pomidorowego2 łyżki oliwy lub oleju150 ml jogurtu naturalnego1 płaska łyżeczka soliSposób wykonania:_______________________Do dużej miski wlać jogurt, olej, miód, sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Udka kurczaka przeciąć na pól i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę na każdy kawałek.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty i natrzeć je z wierzchu. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny.Kurczaka wyjąć z lodówki, ułożyć na siatce. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st. C z opcją grill od góry przez 75 minut.Ja podałam go z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.Smacznego:)