Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na kolejne w tym sezonie danie z
dynią. Co prawda nie stanowi ona jego głównego elementu, ale za to świetnie współgra z pozostałymi składnikami. Wykorzystałam do tego przepisu gotowe
ciasto francuskie, ale bazą może być również
ciasto drożdżowe...polecam.


Składniki na 12 porcji:1 op.
ciasta francuskiego 350g500 g obranej dyni hokaido15 cm grubego białego
pora12 plastrów
szynki parmeńskiej24
pomidorki koktajlowe200 g
sera mozzarella100 g
startego sera morskiegosolidna garść
rukoli2 łyżeczka suszonej
bazyliłyżka świeżego
tymiannkulistki świezej
bazyli2 zabki
czosnkusól morska i
pieprz do smaku1
jajkooliwa1 łyżka
masłaSposób przygotowania:
Dynię pokroić w nieduże plastry, posypać
solą, suszoną
bazylią,
tymiankiem i wyciśniętym przez praskę
czosnkiem. Skropić
oliwą i w stawić do piekarnika nagrzanego do 180 st opni z termoobiegiem i opcją grila na około 20-25 minut... ( użyłam blaszki do grilowania stąd wzorki na dyni). Wyjąć na talerz.
Pora przeciąć na pół wyodrebniając poszczególne liście. Na patelni rozgrzać
masło i wrzucić
pora, posypać
solą i udusić prawie do miękkości. Na blaszkę do pieczenia wyłożyć pergamin.
Ciasto francuskie wyjąć z zamrażarki minimum 20 minut przed pieczeniem, pokroić na 12 kwadratów. W środku każdego kwadratu pozostawiając 1 cm od brzegu naciąć kolejny kwadrat. Na nim umieścić
pora,
dynię obraną ze skórki ( piekłam ze skórka), pokruszoną
mozzarellę, poprzekrajane na pół
pomidorki, po plastrze
szynki. Wszystko posypać
startym serem i suszoną
bazylią. W miseczce roztrzepać
jajko i za pomoca pędzelka posmarować nim ciasto w miejscu od nacięcia kwadratu w środku. Przykryć blaszkę folią lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego na 190 ° C i piec 18-20 minut.

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane listkami
rukoli, choć swietnie smakują również na zimno. Smacznego.