ßßß Cookit - przepis na Szybkie GRISSINI czyli włoskie paluchy

Szybkie GRISSINI czyli włoskie paluchy

nazwa

Wykonanie

Jeżeli macie ochotę na szybką przekąskę to polecam Wam włoskie paluchy tzw. grissini :)
U mnie robione w dniu dzisiejszym na szybko z uwagi na niespodziewanych gości, dlatego też z ciasta francuskiego kupnego ale jeżeli tylko macie czas i ochotę to polecam ciasto domowej roboty.
Świetna przekąska na sylwestrowy wieczór.
Zapraszam na dwa rodzaje grissini, połowa z serem, szynką parmeńską i ketchupem, a pozostałe z serem, czosnkiem i ziołami.
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
kostka sera żółtego
szynka parmeńska
ketchup
3 ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz
sól morska
bazylia suszona
oliwa
Sposób przygotowania:
rozkładamy jeden płat ciasta francuskiego i posypujemy go startym żółtym serem
przykrywamy drugim płatem i delikatnie dociskamy za pomocą wałka
ciasto kroimy na paski o szerokości ok. 1 , 5 cm
połowę paluchów smarujemy ketchupem i kładziemy na nich szynkę parmeńską
pozostałe smarujemy oliwą, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posypujemy solą, pieprzem i bazylią według uznania
każdy paluch chwytamy za końce i skręcamy w spiralkę
układamy na blachę w 3-4 cm odstępach
każdy paluch smarujemy roztrzepanym jajkiem
pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach.
Źródło:http://kuchniamlodejslazaczki.blogspot.com/2012/12/szybkie-grissini-czyli-woskie-paluchy.html