ßßß Cookit - przepis na Wytrawne ślimaczki z szynką szwarcwaldzką

Wytrawne ślimaczki z szynką szwarcwaldzką

nazwa

Wykonanie

Kupiłam szynkę szwarcwaldzką bo chodziła za mną i wołała: "Weź mnie!". No to wzięłam... I wczoraj, w ramach zwolnienia lekarskiego i może trochę z nudów, wymyśliłam wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego.
Dużo zdjęć mi wyszło :) ale pomyślałam, że skoro już poświęciłam czas na pstrykanie - to je umieszczę. Będzie smaczniej ;)
Składniki:
1 ciasto francuskie
100 gramów szynki szwarcwaldzkiej
ketchup do posmarowania ciasta (2-3 łyżki)
100 gramów sera żółtego
pieprz
czosnek granulowany
1 jajko do posmarowania ślimaczków
Soli już nie dodaję (mimo, że jest na zdjęciu wśród składników, ale zrezygnowałam z niej), ponieważ szynka szwarcwaldzka jest słona sama w sobie. Za dużo by było. Pieprz i czosnek granulowany są wystarczającymi przyprawami.
Takie ślimaczki - do piwa jak znalazł :)
Wszystko będzie się odbywać na papierze, w który owinięte jest ciasto. Możemy potem wykorzystać ten papier do pieczenia ślimaczków
Ciasto rozwijamy i smarujemy ketchupem
Przyprawiamy pieprzem i czosnkiem
Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach
Połową porcji sera posypujemy ciasto
Szynkę kroimy w kawałki (tłuszczyk, który ma szynka, wytopi się)...
... układamy na serze...
... i posypujemy drugą połową sera
Roladę zwinąć i włożyć do zamrażalnika na 20 minut - dzięki temu rolada łatwiej się pokroi i nie rozpadnie podczas dzielenia na plasterki
Zaklejamy dokładnie boki...
... i zawijamy w ten sam papier, co było zawinięte ciasto
Po wyjęciu zaznaczyłam sobie nożem porcje, a następnie dużym, ostrym nożem kroiłam plastry (wychodzi 12-13 sztuk)
Nagrzać piecyk do 200 stopni C
Jajko roztrzepać i posmarować nim ślimaczki
Papier po cieście wraz ze ślimaczkami ułożyć na blasze i piec 20 minut
Można podać posypane szczypiorkiem lub polane ketchupem. Smakują zarówno na zimno jak i na gorąco.
Smacznego! :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/12/wytrawne-slimaczki-z-szynka.html