ßßß
Składniki:1 ciasto francuskie100 gramów szynki szwarcwaldzkiejketchup do posmarowania ciasta (2-3 łyżki)100 gramów sera żółtegopieprzczosnek granulowany1 jajko do posmarowania ślimaczków
Soli już nie dodaję (mimo, że jest na zdjęciu wśród składników, ale zrezygnowałam z niej), ponieważ szynka szwarcwaldzka jest słona sama w sobie. Za dużo by było. Pieprz i czosnek granulowany są wystarczającymi przyprawami.Takie ślimaczki - do piwa jak znalazł :)
Wszystko będzie się odbywać na papierze, w który owinięte jest ciasto. Możemy potem wykorzystać ten papier do pieczenia ślimaczkówCiasto rozwijamy i smarujemy ketchupem
Przyprawiamy pieprzem i czosnkiem
Ser żółty zetrzeć na dużych oczkachPołową porcji sera posypujemy ciasto
Szynkę kroimy w kawałki (tłuszczyk, który ma szynka, wytopi się)...
... układamy na serze...
... i posypujemy drugą połową sera
Roladę zwinąć i włożyć do zamrażalnika na 20 minut - dzięki temu rolada łatwiej się pokroi i nie rozpadnie podczas dzielenia na plasterki

Zaklejamy dokładnie boki...
... i zawijamy w ten sam papier, co było zawinięte ciasto
Po wyjęciu zaznaczyłam sobie nożem porcje, a następnie dużym, ostrym nożem kroiłam plastry (wychodzi 12-13 sztuk)







Nagrzać piecyk do 200 stopni CJajko roztrzepać i posmarować nim ślimaczki
Papier po cieście wraz ze ślimaczkami ułożyć na blasze i piec 20 minut
Można podać posypane szczypiorkiem lub polane ketchupem. Smakują zarówno na zimno jak i na gorąco.Smacznego! :)