Wykonanie
Kupiłam
szynkę szwarcwaldzką bo chodziła za mną i wołała: "Weź mnie!". No to wzięłam... I wczoraj, w ramach zwolnienia lekarskiego i może trochę z nudów, wymyśliłam wytrawne ślimaczki z
ciasta francuskiego.Dużo zdjęć mi wyszło :) ale pomyślałam, że skoro już poświęciłam czas na pstrykanie - to je umieszczę. Będzie smaczniej ;)

Składniki:1
ciasto francuskie100 gramów
szynki szwarcwaldzkiej
ketchup do posmarowania ciasta (2-3 łyżki)100 gramów
sera żółtegopieprzczosnek granulowany1
jajko do posmarowania ślimaczków
Soli już nie dodaję (mimo, że jest na zdjęciu wśród składników, ale zrezygnowałam z niej), ponieważ
szynka szwarcwaldzka jest słona sama w sobie. Za dużo by było.
Pieprz i
czosnek granulowany są wystarczającymi
przyprawami.Takie ślimaczki - do
piwa jak znalazł :)

Wszystko będzie się odbywać na papierze, w który owinięte jest ciasto. Możemy
potem wykorzystać ten papier do pieczenia ślimaczkówCiasto rozwijamy i smarujemy
ketchupem

Przyprawiamy
pieprzem i
czosnkiem
Ser żółty zetrzeć na dużych oczkachPołową porcji
sera posypujemy ciasto
Szynkę kroimy w kawałki (tłuszczyk, który ma
szynka, wytopi się)...

... układamy na
serze...

... i posypujemy drugą połową
sera
Roladę zwinąć i włożyć do zamrażalnika na 20 minut - dzięki temu rolada łatwiej się pokroi i nie rozpadnie podczas dzielenia na plasterki



Zaklejamy dokładnie boki...

... i zawijamy w ten sam papier, co było zawinięte ciasto

Po wyjęciu zaznaczyłam sobie nożem porcje, a następnie dużym,
ostrym nożem kroiłam plastry (wychodzi 12-13 sztuk)









Nagrzać piecyk do 200 stopni C
Jajko roztrzepać i posmarować nim ślimaczki

Papier po cieście wraz ze ślimaczkami ułożyć na blasze i piec 20 minut

Można podać posypane
szczypiorkiem lub polane
ketchupem. Smakują zarówno na zimno jak i na gorąco.Smacznego! :)