Placki ziemniaczane wcale nie musza być nudne i można je podać na wiele sposobów. Dziś propozycja z sałatką i jajkiem w koszulce. Zapraszam również na ich inne podanie tutaj:Placki po węgierskuPlacki ziemniaczano- pieczarkoweTradycyjne placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane inaczejSkładniki na placki:0,7 kg ziemniaków1 mała cebula1 jajko1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany2-3 łyżki mąki pszennejsól i pieprz do smakuolej do smażeniaDodatkowo:2 garście liści boćwiny3 jajkasól i pieprzSos:1 łyżka oliwy1 łyżka octu balsamicznego1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka miodusól i pieprzSposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, roztrzepanym jajkiem, śmietaną i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.Jajka pojedyńczo wbić do małych foliowych woreczków, doprawić solą i pieprzem. Zawiązać starannie woreczki i umieścić w garnku z gotującą się wodą. Gotować około 3-4 minut.W międzyczasie liście umytej boćwiny przełożyć do miski i dodać wszystkie składniki sosu i wymieszać.Na talerze wyłożyć po dwa placki, na wierzchu ułożyć liście boćwiny i po 1 jajku. Smacznego.