ßßß
Składniki na ciasto :5 jaj⅔ szklanki mąki pszennej⅓ szklanki mąki ziemniaczanej⅔ szklanki cukru100 g zmielonych orzechów włoskich50 g zmielonych migdałów1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliSkładniki na masę:200 g masła orzechowego200 ml śmietany kremówki 36%4 łyżki cukru pudru3 łyżki czystej wódkiPoncz:⅔ szklanki przegotowanej wody1 łyżeczka granulowanego kakaosok z połowy cytrynyPosypka:50 g orzechów włoskich50 g migdałów1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:Obie mąki wraz z proszkiem przesiać do miski, dodać zmielone orzechy i migdały. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Tortownicę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.Przełożyć na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym 180 o C. przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i p ozostawić do ostygnięcia.Miękkie masło orzechowe utrzeć z cukrem pudrem i 3 łyżkami wódki do momentu, aż składniki się połączą w jednolitą masę. W drugiej misce ubić na sztywno b itą śmietanę, dodać puder i delikatnie połączć z masą orzechową.Wyjąć biszkopt z formy i przekroić długim ostrym nożem na 2 równe części. Ułożyć spodni blat na paterze, skropić ponczem i posmarować masą. Przełożyć kolejną warstwaą biszkoptu, skropić ponczem i powtórzyć czynność nakładania masy. Orzechy i migdały zawinąć do ściereczki i rozdrobnić młotkiem. Przełozyć do miseczki , dodać kakao, wymieszać i posypać tort po wierzchu. Wyjąć z tortownicy i pozostałym kremem obłożyć za pomocą szpatułki boki tortu. Zakryć delikatnie folią i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Tort jest dość słodki, ale pyszny, idealnie się komponuje z gorzką kawą.Smacznego.