Wykonanie
Tortów nie robie zbyt często, gdyż wychodzę z założenia, że są na specjalne okazje, ale taka właśnie się przytrafiła więc wyjścia nie było :) Powstało naprawdę coś pysznego, co z czystym sumieniem
mogę polecić.
Orzechy,
masło orzechowe, jednym słowem przysmak dla wiewiórek :)

Składniki na ciasto :5 jaj⅔ szklanki
mąki pszennej⅓ szklanki
mąki ziemniaczanej⅔ szklanki
cukru100 g zmielonych
orzechów włoskich50 g zmielonych
migdałów1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliSkładniki na masę:200 g
masła orzechowego200 ml
śmietany kremówki 36%4 łyżki
cukru pudru3 łyżki
czystej wódkiPoncz:⅔ szklanki przegotowanej
wody1 łyżeczka granulowanego
kakaosok z połowy
cytrynyPosypka:50 g
orzechów włoskich50 g
migdałów1 łyżka
kakao
Sposób przygotowania:Obie
mąki wraz z proszkiem przesiać do miski, dodać zmielone
orzechy i
migdały.
Żółtka oddzielić od
białek i utrzeć z
cukrem, dodać do
mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. Ubić
białka na sztywno ze szczyptą
soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Tortownicę wysmarować
olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.Przełożyć na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym 180 o C. przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i p ozostawić do ostygnięcia.Miękkie
masło orzechowe utrzeć z
cukrem pudrem i 3 łyżkami
wódki do momentu, aż składniki się połączą w jednolitą masę. W drugiej misce ubić na sztywno b itą
śmietanę, dodać puder i delikatnie połączć z masą
orzechową.Wyjąć
biszkopt z formy i przekroić
długim ostrym nożem na 2 równe części. Ułożyć spodni blat na paterze, skropić ponczem i posmarować masą. Przełożyć kolejną warstwaą
biszkoptu, skropić ponczem i powtórzyć czynność nakładania masy.
Orzechy i
migdały zawinąć do ściereczki i rozdrobnić młotkiem. Przełozyć do miseczki , dodać
kakao, wymieszać i posypać tort po wierzchu. Wyjąć z tortownicy i pozostałym kremem obłożyć za pomocą szpatułki boki
tortu. Zakryć delikatnie folią i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Tort jest dość słodki, ale pyszny, idealnie się komponuje z gorzką
kawą.Smacznego.