Wykonanie
Ratatuj, często w Polsce nazywane leczem, to nic innego jak gulasz warzywny z dodatkiem
cukini lub
bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez
pieczarek, a żeby stworzyć kompletny posiłek, często dodaję do niej również
parówki lub
kiełbasę.

Składniki:2
młode cukinie4
zółte papryki8 dużych
pieczarek4 średnie
cebule5
pomidorów0,5 kg dobrych jakościowo
parówek wieprzowych1 łyżeczka czerwonej
słodkiej paprykisól i
pieprz ziołowy do smaku1 łyżeczka suszonej
bazylii2 ząbki
czosnkukilka gałazek
szczypiorku*
olej kujawskiewentualnie 1 płaska łyżeczka
cukru
Sposób przygotowania:Na patelnię wlać 3 łyżki
oleju, wrzucić pokrojona w piórka
cebulę i
pieczarki, lekko poddusić. Odstawić. Do garnka wlać kolejne 2 łyżki
oleju, wrzucić pokrojona w paseczki
paprykę, lekko poddusić, dodać[
ieczarki z patelni i pokrojoną w kostkę
cukinię.
Pomidory naciać na delikatnie krzyż i ułozyć pod warzwami, wyjąć gdy skórka będzie odchodzić, zdjąć skórkę i pokroić. Dodać do całości. Doprawiś
solą,
pieprzem,
słodką papryką i
bazylią, dodać obrane ze skórki i pokrojone
parówki. Gotowć jeszcze 5 minut. Zdjąć z gazu, dodać wyciśnięty przez praskę
czosnek, oraz okrojony drobno
szczypiorem, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby smaki się przegryzły.

Podawać z
pieczywem Smacznego.