ßßß
Składniki:2 młode cukinie4 zółte papryki8 dużych pieczarek4 średnie cebule5 pomidorów0,5 kg dobrych jakościowo parówek wieprzowych1 łyżeczka czerwonej słodkiej paprykisól i pieprz ziołowy do smaku1 łyżeczka suszonej bazylii2 ząbki czosnkukilka gałazek szczypiorku*olej kujawskiewentualnie 1 płaska łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:Na patelnię wlać 3 łyżki oleju, wrzucić pokrojona w piórka cebulę i pieczarki, lekko poddusić. Odstawić. Do garnka wlać kolejne 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojona w paseczki paprykę, lekko poddusić, dodać[ieczarki z patelni i pokrojoną w kostkę cukinię. Pomidory naciać na delikatnie krzyż i ułozyć pod warzwami, wyjąć gdy skórka będzie odchodzić, zdjąć skórkę i pokroić. Dodać do całości. Doprawiś solą, pieprzem, słodką papryką i bazylią, dodać obrane ze skórki i pokrojone parówki. Gotowć jeszcze 5 minut. Zdjąć z gazu, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, oraz okrojony drobno szczypiorem, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby smaki się przegryzły.
Podawać z pieczywem Smacznego.