ßßß Cookit - przepis na Ratatuj z parówkami i pieczarkami czyli Leczo

Ratatuj z parówkami i pieczarkami czyli Leczo

nazwa

Wykonanie

Ratatuj, często w Polsce nazywane leczem, to nic innego jak gulasz warzywny z dodatkiem cukini lub bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez pieczarek, a żeby stworzyć kompletny posiłek, często dodaję do niej również parówki lub kiełbasę.
Składniki:
2 młode cukinie
4 zółte papryki
8 dużych pieczarek
4 średnie cebule
5 pomidorów
0,5 kg dobrych jakościowo parówek wieprzowych
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
sól i pieprz ziołowy do smaku
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 ząbki czosnku
kilka gałazek szczypiorku
*
olej kujawski
ewentualnie 1 płaska łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Na patelnię wlać 3 łyżki oleju, wrzucić pokrojona w piórka cebulę i pieczarki, lekko poddusić. Odstawić. Do garnka wlać kolejne 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojona w paseczki paprykę, lekko poddusić, dodać[ieczarki z patelni i pokrojoną w kostkę cukinię. Pomidory naciać na delikatnie krzyż i ułozyć pod warzwami, wyjąć gdy skórka będzie odchodzić, zdjąć skórkę i pokroić. Dodać do całości. Doprawiś solą, pieprzem, słodką papryką i bazylią, dodać obrane ze skórki i pokrojone parówki. Gotowć jeszcze 5 minut. Zdjąć z gazu, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, oraz okrojony drobno szczypiorem, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby smaki się przegryzły.
Podawać z pieczywem Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/07/ratatuj-z-parowkami-i-pieczarkami_17.html