Wykonanie
Idealny na śniadanie, zwłaszcza w leniwe sobotnie czy niedzielne poranki. Ja zresztą robię go również na kolacyjki, bo zwyczajnie bardzo lubię. Zastępuje również deser, gdy pod ręką nie mamy akurat żadnego wypieku.

Składniki:2 duże
jajka kurze2 łyżki kwaśnej
śmietany2 łyżki słodkiego
mleka2 łyżki
wody gazowanej1 łyżeczka
maki pszennej1/2 łyżeczki
cukru pudruszczypta
soliszczypta
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Dodatkowo:świeże
truskawkilistki
miętytarta gorzka czekoladacukier pudersłodka
śmietanaolej do smażenia1 łyżeczka
masłą
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od
białek. W misce z odrobiną
soli ubić
białka na sztywno.
Żółtka,
mleko,
śmietanę,
wodę,
mąkę i
cukier połączyć w oddzielnym naczyniu, dodać do nich ubite
białka. Dokładnie łyżką połączyć składniki. Rozgrzać teflonową patelnie, wlać łyżkę
oleju, dodać łyżeczkę
masła i wlać masę omletową. Gdy boki będą się lekko ścinać, łyżką podważać ściętą masę w kierunku środka patelni, jednocześnie przelewaając jeszcze tę nie ściętą jej środka na boki. Na koniec przykryć pokrywką i smażyć jeszcze około 2-3 minuty.Wyjać na talerz, lekko przestudzić. Polać słodką
śmietaną, udekorować pokrojonymi
truskawkami, pudrem, startą
czekoladą i listkami
mięty.

Smacznego :)