Wykonanie
Kurczak często gości na
stole w naszym domu, można go bowiem przygotować na 1001 sposobów. Pieczony, gotowany, z grilla, w potrawce, zapiekany czy na zimno w galantynie, mi nie znudzi się nigdy. Zwłaszcza gdy dobierzemy do niego ciekawe sosy czy marynaty.

Składniki:5
udek z kurczakaMarynata:50 ml ciemnego
sosu sojowego2 łyżeczki
miodu1 łyżeczka startego
imbiru2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę1 łyżeczka pikantnej
czerwonej papryki w proszku2 łyżki
ostrego ketchupu2 ząbki przeciśniętego przez praskę
czosnkusok z połowy
cytrynysól i
pieprz do smakukilka listków
pietruszki i
bazylii
Przygotowanie:Udka przekroić ma pół, umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Składniki na marynatę przełożyć do miski i połączyć ze sobą .W tak przygotowaną glazurę włożyć
kurczaka i porządnie go obtoczyć .Przykryć folią i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu wyjąć z lodówki. Piec w piekarniku z opcją grill w temp. 170*C przez 1 godzinę. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)