Wykonanie
Gołąbki to klasyka
polskich potraw, a te z z
ryżem i
mięsem znają chyba wszyscy. Ja je również bardzo lubię ale czasami robię też inne, choćby te z
grzybami i
kuskusem, czy takie jak dzisiaj. Polecam, a już wkrótce na blogu gołąbki z
młodej kapusty z
ziemniakami.

Składniki:1 duża główka
kapusty200 g
kaszy jęczmiennej grubej600 g mielonej
łopatki100 g
masła200 g miniaturowych
marchewek1
cebula1 nieduży
por4 duże
pieczarki2
pomidorykilka listków
pietruszki1 łyżeczka
majerankusól i
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kapustę włożyć do garnka z gotującą
wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście.
Kaszę ugotować al dente ( dojdzie podczas duszenia gołąbków ), przełożyć do miski, dodać
mięso zmielone przez maszynkę na grubych oczkach.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, rozgrzać patelnię, wrzucić łyżkę
masła i zeszklić ją na złoto. Dorzucić do
mięsa i
kaszy, dodać
sól,
pieprz,
majeranek i wyrobić na jednolitą masę.

Z lici
kapusty powycinać zgrubiałe rdzenie i zawijać gołąbki składając je kopertowo lub tak jak ja wciskając końce w środek gołąbka. Na dnie dużego garnka ułożyć 2-3 liście
kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych.

Na każda warstwę położyć
marchewki, pokrojone
pieczarki,
pomidora obranego ze skórki,
pora i listki
pietruszki. Posypać z wierzchu
sola pieprzem, obłożyć kawałeczkami
masła i zalać
wodą do 3/4 wysokości garnka....gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą w garnku, gdy
kasza zacznie pęcznieć. Gotować na niedużym ogniu przez około 1 godzinę aż
kapusta będzie miękka.

Podawać gorące...Smacznego :)