Wykonanie
Sałatka jarzynowa, polski klasyk
sałatkowy, została przeze mnie już wielokrotnie zmodyfikowana, choćby tu . Dzisiaj też ją lekko złamię, bo zamiast
ogórków użyłam
grzybków marynowanych, a
groszek zastąpiłam
ciecierzycą.Wyszło bardzo smacznie, więc polecam.

Składniki :2 średnie
ziemniaki1
marchewka1/2 średniego
selera1
pietruszka200 g marynowanych podgrzybków1 puszka konserwowej
ciecierzycy1/2 małej
cebuli4
jajka20 0 g
majonezu1 łyżka kwaśnej gęstej
śmietanysól,
pieprz,
musztarda do smakukilka listków
sałaty i parę małych podgrzybków do dekoracji

Sposób przygotowania:
Ziemniaki,
marchew,
selera i
pietruszkę gotujemy w mundurkach do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia, obieramy.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Wszystko kroimy w drobna kostkę . Dorzucamy drobniutko zszatkowaną
cebulę , odsączone z zalewy pokrojone podgrzybki i
soczewice.Dodajemy pokrojone
jajka . Na koniec dodajemy
majonez,
musztardę,
śmietanę ,
sól i
pieprz, dokładnie mieszamy.
Sałatkę wykładamy na liście
sałaty, dekorujemy podgrzybkami, listkami
pietruszki i ulubiona
wędlina.Smacznego :)