Wykonanie
Dzisiaj
dorsz. Wcale niełatwo go kupić świeżego, nie wybierając się jednocześnie do marketu. Ja mam jednak, jak już kiedyś wspominałam, taki niby plac niedaleko domu i tam podjeżdża samochód z takimi
rybkami raz w tygodniu, z reguły w czwartek lub piątek właśnie. Nie jest tanio, ale chętnych nie brakuje...Świeża
rybka nastraja wakacyjnie, przypomina o szumie fal i widokach cudownego morza. Ja dzisiaj proponuję danie nie do końca obiadowe, choć oczywiście można podać je na ciepło. Sos tysiąca wysp pasuje bowiem idealnie do grillowanych
mięs, ryb, pieczonych
ziemniaków czy frytek...Serdecznie polecam.

Składniki:4 świeże
filety z dorsza bez skóry ( u mnie 80 dkg)2
jajkamąka pszenna do panierowania
przyprawa do ryb Kamis
sól i
pieprz do smakuSos:6 łyżek gęstego
majonezu3 łyżki pikantnego dobrego jakościowo
ketchupu1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka
cukrusól i grubo zmielony
pieprz do smakukilka
płatków chiliopcjonalnie ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę

Przygotowanie:
Rybę umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Natrzeć
solą,
pieprzem i
przyprawą do ryb. Odstawić pod przykryciem na godzinę do lodówki. Do miseczki wbić
jajka i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać
mąkę.
Rybę panierować najpierw w
mące,
potem jajku i na koniec jeszcze raz w
mące. Na patelni dobrze rozgrzać
olej i ułożyć kawałeczki
ryby. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 10 min , przewracając z jednej strony na drugą. W międzyczasie z podanych składników przygotować sos mieszając dokładnie wszystko ze sobą ( ja dodaję
czosnek, bo lubię).
Rybę wyjąć z patelni odsączyć na ręczniku z nadmiaru tłuszczu i lekko przestudzić...sos wtedy nie straci swojej konsystencji.

Podawać z
pieczywem. Smacznego :)