ßßß
Korzystając z ostatnich dni wakacji nad Bałtykiem, próbuję najeść się ryb „na zapas”. Dzisiaj proponuję jajka faszerowane pastą z wędzonego na ciepło łososia, podane w „kiełkowych” gniazdkach.
Składniki:1 dzwonko wędzonego na ciepło łososia (lub innej wędzonej ryby, np. pstrąga, makreli…)1 łyżka majonezu1 łyżeczka ketchupu1/2 łyżeczki soku z cytryny1 ząbek czosnkusól i pieprz2-3 jajka ugotowane na twardokiełki lucerny/brokułów/rzodkiewkiWykonanie:Jajka przekroić i wyjąć z nich żółtka (można je potem wykorzystać do innej pasty lub sałatki).Z łososia usunąć wszystkie ości i rozdrobnić. Wymieszać z majonezem, ketchupem, przeciśniętym czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Miejsca po żółtkach napełnić pastą rybną. Tak nafaszerowane jajka ułożyć w „gniazdkach” z kiełków.Smacznego:)